Прочитај ми чланак

ПАЛЕ СВЕ МАСКЕ: Европској унији не смета Велика Албанија

0

arbanosi

Европа без одговора на поруке са заједничке седнице влада нашег суседа и Косова. Шеф дипломатије Ивица Дачић: Тражићемо реакцију због неприхватљиве реторике

Београд очекује да ЕУ и међународна заједница реагују поводом неприхватљивог слогана под којим је прекјуче одржана заједничка седница косовске и албанске владе у Тирани, као и на изјаву премијера Албаније Едија Раме да се потписивањем споразума са Косовом извршило „национално уједињење преко ЕУ“.

Том приликом Рама и Иса Мустафа, премијер привремених институција у Приштини, изјаве су давали испред велике рељефне мапе без уцртаних граница, а на којој је писало: „Једна земља, један народ, један сан“.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за „Новости“ да Београд очекује да се ЕУ супротстави реторици из Тиране:

– Такве опасне идеје не смеју се прећутати. Посебно што ЕУ не постоји и није терен за остваривање било чијих великонационалних пројеката. Данас ћу се у Приштини видети и са албанским званичницима и то ће бити прилика да им још једном пренесем ставове Београда.

Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ за спољну и безбедносну политику пренела нам је да је комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан јуче био у посети Албанији и затражио разјашњење:

– Премијер га је уверио да је имао у виду блиску сарадњу између Албаније и Косова у њиховом заједничком циљу приближавања ЕУ.

Поводом догађаја у Тирани министар за рад Александар Вулин оценио је да стварање „велике Албаније“ плаши Србе, и да би требало да забрине целу Европу и свет и да Србија неће ћутати:

– Замислите само да се парола „један народ, једна земља и један сан“ чула у Београду или Бањалуци. Како би реаговала ЕУ, СБ УН?

Реагујући на Рамину изјаву да се потписивањем споразума извршило „национално уједињење преко ЕУ“, директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да „такви потези више личе на циркуске и свађалачке гестове него на озбиљну политику“.

Наш некадашњи амбасадор у Анкари Душан Спасојевић тврди да је изјава албанског премијера недипломатска и провокативна:

– Надам се да нас овако помпезне изјаве, упућене и Раминим сународницима у Македонији, Грчкој и Црној Гори, неће са терена дипломатије поново вратити на клизав терен наставка вођења политике другим средствима. Треба, нажалост, бити спреман на све.

Црни орао на резиденцији за почетак нове године

Албанија је ову годину започела провокацијама, пошто је на званични сајт владе постављена фотографија резиденције премијера Раме, покривене заставом „велике Албаније“. Србија је упутила демарш Тирани, а спорна фотографија је склоњена. Крајем 2014. због улетања дрона са заставом „велике Албаније“ за време утакмице два национална тима, посета албанског премијера била је одложена за двадесетак дана, да би Рама током конференције за новинаре, мимо протокола, говорио о Косову и позвао Србију да „призна неумитну реалност“.

ПРОВОКАЦИЈЕ ТИРАНЕ

2015. – застава “велике Албаније” на резиденцији Едија Раме, Србија упутила демарш Тирани.

2014. – мимо протокола, Рама је током посете Београду говорио о Косову и позвао Србију да “призна неумитну реалност”.

2014. – Рама: Албанци не сањају “велику Албанију” него “велику Европу” која ће објединити и све Албанце.

2014. – брат Едија Раме осумњичен да је на

стадиону Партизана управљао дроном са мапом “велике Албаније”.

2012. – стогодишњица независности Албаније прослављена у Скопљу у присуству тадашњег албанског премијера Сали Берише.

2012. – Бериша: Позиција Албанаца не може бити ништа друго него уједињење једне нације.

(Вечерње Новости)