Прочитај ми чланак

ХРВАТИ, ДАЧИЋ И ВУЛИН коче рехабилитацију Драже?

0

drazad
Процес рехабилитације Драже Михаиловића кочи Хрватска, али и људи из српске власти, тврди за „Блиц“ Дражин унук Војислав Михаиловић.

Интерес званичног Загреба је, како каже, да се што више одуговлачи с тим процесом да би се „одржала лажна симетрија између злочиначког усташког покрета и Југословенске војске у отаџбини коју су створили комунисти“.

– Не иде им у прилог да се види како је Србија имала два антифашистички покрет, да је ЈВО била легална војска која се борила за ослобођење од окупатора, док су усташе биле злочиначка армада – каже Михаиловић.

А спремних да им помогну у томе да се што дуже кривотвори историја има, како каже, и у Србији, међу старим социјалистичким и комунистичким кадровима.

– Није тешко претпоставити да су и Дачић и Вулин и сијасет људи који су у данашњој власти још увек за одбрану тих комунистичких тековина. Пресвукли су кошуље и тобож се боре за евроатлантске интеграције, али то не значи да су променили и ћуд – каже Михаиловић.

Ни хрватска влада, али ни појединци у Београду, међутим, према његовом мишљењу неће довека моћи да се опиру притисцима из ЕУ да се коначно расветле сви злочини комунистичког режима, да се реши питање реституције.

– Опираће се колико могу. Они би да отегну то до 2050. године, али неће моћи да се одупру – уверен је Михаиловић.

Лидер СПС и министар спољних послова Ивица Дачић, међутим, негира да се уопште меша у процес рехабилитације генерала Михаиловића.

– Нити ме ко пита за то, нити бих могао да кочим тај процес – кратко је поручио Дачић за „Блиц“. Вулин није одговарао на поруке.

У Хрватском велепосланству у Београду су поручили да се став о овом политичком питању“ потражи у министарству спољних и европских послова Републике Хрватске.

А с те адресе, на Михаиловићеве тврдње, стигао је врло кратак одговор:

– Дража Михаиловић био је заповедник квислиншке четничке војске у Другом светском рату. Дакле, сваки је коментар сувишан.

(Блиц)