Прочитај ми чланак

БИСТА МИЛИЦЕ РАКИЋ поново у парку

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Београд – Споменику деци жртвама НАТО агресије у Ташмајданском парку биће враћен првобитни изглед са скулптуром девојчице која је имала лик погинуле Милице Ракић.

Радови ће почети наредних дана, најављено је данас из Градске управе.

Споменик ће, додају, бити обезбеђен, осветљен и убележен у регистар споменика Завода за заштиту, као културно добро и о њему ће се старати Градско зеленило, док ће новац за нову скулптуру издвојити Скупштина града.

Договор о обнови споменика постигли су јуче представници града и редакције „Новости“, која је и поставила споменик.

Према речима градског менаџера Горана Весића, у обнову споменика биће укључене све надлежне градске службе.

„То је наш дуг страдалој деци, опомена ратном бесмислу и лекција за поколења, да је људски живот непоновљив, а страдања невине деце најболнија рана“, казао је Весић.

Мајка мале Милице, Душица Ракић рекла је за „Новости“ да је спокојнија и да јој је лакше јер је одавно прижељкивала да се споменик обнови и скултура врати тамо где је и била.

Споменик у Ташмајданском парку подигнут је 24. марта 2000. године, на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ, а симболизовао је, у лику Милице Ракић, стардање 79 деце.

Исте године, неколико месеци после постављања, са споменика је однета бронзана скулптура девојчице и до данас није откривено ко је то учинио, ни где је она завршила.

(Танјуг)