• Почетна
  • СВЕТ
  • САД губе игру: Цена нафте сада скаче, а долар пада због рата у Јемену!
Прочитај ми чланак

САД губе игру: Цена нафте сада скаче, а долар пада због рата у Јемену!

0

dolari

САНА- Цена нафте порасла је у среду за три одсто због слабог курса долара, што је последица сукоба у Јемену и повећања спекулативне куповине на светском тржишту, упркос рекордним залихама Сједињених Држава.

Цена нафте „Бенчмарк брент“ која би требало да се испоручи у мају месецу порасла је за 3,17 одсто, на 58,27 долара по барелу.

Цена америчке сирове нафте познате као „Вест Тексас интермидиат“ или ВТИ порасла је за 3,82 одсто на 51,09 долара по барелу.

Ескалација сукоба у Јемену могла би представљати ризик за глобалне залихе нафте а цена сирове „Брент нафте“ скочила је за шест одсто убрзо после почетка војних операција.

Саудијска Арабија и савезници из Голфског залива почели су војне операције у Јемену које укључују ваздушне нападе на побуњеничке снаге које држе у опсади Аден, град на југу земље, где се био склонио председник Хади кога подржавају САД.

ТВ Ел Арабија јавила је да су авиони из Египта, Марока, Јордана, Кувајта, Судана, Уједињених Арапских Емирата, Катара и Бахреина учествовали у операцији.

Неидентификовани авиони раније су почели да бомбардују главни аеродром у главном граду Јемена — Сани и Ел Дурами војну ваздухопловну базу, кажу житељи Сане.

Јемен доприноси светском извозу нафте са мање од 0,2 одсто, али је земља лоцирана у ширем центру светске трговине нафтом.

„Јемен није значајан светски произвођач нафте али се налази на веома важном, економски и политички, делу Блиског истока“, рекао је Рик Спунер, главни стратег у ЦМЦ маркету из Сиднеја.

Извор: Спутњик