Прочитај ми чланак

КОМИСИЈА СПЦ истражује у Канади

0

brvna

Епископ канадски Георгије, осумњичен за злоупотребе, отпутовао из Србије. Међусобне оптужбе свештенства и владике за раскош и богаћење

Тројица епископа – Хризостом, Теодосије и Максим – чланови су комисије Светог архијерејског синода СПЦ, која треба да испита рад Епархије канадске, на чијем је челу владика Георгије (Ђокић). У комисији ће, како „Новости“ сазнају, бити и свешеник Велибор Џомић, затим један верник из Канаде и православни свештеник на раду у тој епархији. Извесно је, како смо обавештени, да ће чланови комисије бити дужни да поверену им дужност обаве до заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, који се, традиционално, одржава у мају.

Још није прецизиран тачан одлазак чланова комисије у Канаду, али је извесно да ће се то ускоро догодити. Епископ Георгије, који је био у краћој посети родној Семберији и Београду, јуче је отпутовао за Торонто. Он је годинама на „мети“ дела верника и свештенства, који му ставаљају на душу наводни раскошан и раскалашан живот, због чега, наводно, многи наши људи не одлазе у српске богомоље у тој земљи. Крајем јануара прошле године, он је био „на тапету“ Синода СПЦ, али су оптужбе одбачене и наставио је да ради као да се ништа није догодило.

Нове оптужбе против Георгија уследиле су после братског састанка епархије одржаног почетком фебруара. Из више извора сазнајемо да је овај архијереј СПЦ, иза кога су пуне три деценије епископског стажа у Канади, кренуо јасно и отворено да говори о понашању дела свештенства, богаћењу и луксузном животу њих и чланова њихових породица, што, како је казао, „није у духу мисије која им је поверена“.

– Мада имена свештеника није навео, неколико њих, и то оних који слове као „његови људи“, који имају парохије, које би могло, лагано, да дели и по 4-5 свештеника, осетили су се прозваним, па су пале тешке речи на рачун епископа. Он је прозван и да се вози у аутомобилу вредном око 70.000 долара, док прозива што се њихова деца до факултета возе колима која коштају једва 5.000 долара – прича наш саговорник, свештеник из Торонта. – То је био шок, јер су владику почели да прозивају баш они који су имали све могуће привилегије. „Севале“ су чак и клетве, оптужбе за непослушност, као и они за међусобне за раскалашан, па и развратан живот…

Међу свештеницима који су говорили епископу шта им је било на срцу, био је и сестрић владике Доситеја (Мотике).

(Вечерње Новости)