Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ: Борбе 63. падобранске бригаде против Албанаца током НАТО агресије 1999.г. (Видео)

0

srpska-vojska-kosovo-

Док је трајало бомбардовање Војска Југославије се спремала за сукоб са НАТО трупама на земљи, припремајући се за копнену агресију. Главни напад се очекивао из правца Албаније.

О припремама српске војске ( Војске Југославије ) говори генерал Божидар Делић. На правцу Кукс — Врдница — Призрен — Сува Река и Ћафа Прушит — Ђаковица постављено је неколико десетина хиљада противпешадијских и противтенковских мина ради спречавања копненог напада. Српска војска располагала великим снагама, јединица генерала Делића имала је 14000 људи, добровољаца, резервиста и активних војника.

ОВК је добро припремљена у Албанији, а њен циљ као савезника НАТО пакта био је да пробије положћаје војске Југославије. Велике снаге ОВК груписане су на граници са Албанијом, а њихове нападе на земљи пратили су напади НАТО авијације из ваздуха. Између караула Кошаре и Морина било је најугроженије подручје, које су држали припадници 63. падобранске бригаде, специјалне јединице српске војске.

О томе говоре бивши припадници те јединице Саша Гацик, Синиша Живић, Далибор Ђорђевић и Синиша Бабић. Положаји су били на тешко приступачним теренима, и врло близу положајима шиптарских терориста, било је тешко правити заклоне.

Борбе српске војске бса ОВК биле су тешке и сталне. Албански терористи су на нашу војску пуцали противавионским митраљезима Броwинг 12,7 мм. Али ОВК се није могла мерити са елитним специјалним јединицама Војске Југославије, били су неискусни, лоше дисциплиновани, па им је стога НАТО помагао сталним бомбардовањем положаја српских снага. Саша Гацик, који је био снајпериста, говори о својим дејствима, и каснијем гађању положаја од стране НАТО авијације. НАТО је положаје Војске Југославије најчешће гађао касетним бомбама, те стога артиљеријска подршка није увек могла бити коришћена, о чему говори Синиша Бабић.

Маја 1999. ОВК је покренула велику офанзиву на планини Паштрик са великим снагама, 31. маја 1999. године, у операцији „Стрела“ јединица генерала Делића имала је 125 војника избачених из строја, услед тешких борби. Али српске снаге успеле су да сломе офанзиву и одбију шиптарске терористе.

(RechkeSRB, Србин.инфо)