• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ШТА СПАЈА ЂОРЂА ЧВАРКОВА И БОШКА ОБРАДОВИЋА: Ко је забранио „Државни посао” и Двери ? (Видео)
Прочитај ми чланак

ШТА СПАЈА ЂОРЂА ЧВАРКОВА И БОШКА ОБРАДОВИЋА: Ко је забранио „Државни посао” и Двери ? (Видео)

0
Фото: Фонет, РТВ Војводина; монтажа - Д.П.З.

Фото: Фонет, РТВ Војводина; монтажа – Д.П.З.

Прича о „Државном послу”, најпопуларнијој хумористичкој емисији у Србији у продукцији јавног сервиса Радио телевизије Војводине, чије епизоде у просеку на интернету погледа око 100.000 људи, забрањена је тема за српске медије. Како другачије објаснити да о две позоришне представе Чварка, Бошкића и Торбице у Београду, ниједан медији није известио, чак ни њихова матична кућа – РТ Војводина.

Ако уопште има оних који је нису никада гледали, „Државни посао” је хумористичка серија о нашем менталитету и тројици државних службеника, који кроз разне смешне ситуације на сатиричан начин указују на политичке и друштвене догађаје у Србији.

Од свих осталих хумористичких емисија на домаћим телевизијама, „Државни посао“ се разликује по томе што, без обзира на то колико јунаци серије некога оштро критикују, никада не користе примитивна или банална вређања, вулгарне поштапалице и изразе.

Ови Новосађани су заправо тренутно једини прави наследници београдске школе хумора која је последњи свој успон имала са „Индексовим радио позориштем”. Зато не чуди што су два дана (17.3 и 18.3) гостовали у распродатом Дому синдиката и одушевили београдску публику.

Интересантно, о овом догађају није известио ни један домаћи медиј, чак ни новинске агенције. Чак ни матична кућа „Државног посла“ – РТ Војводина, није објавила вест о гостовању њене најпопуларније емисије у Београду! За српске медије то није била вест ни од пар редова. Али зато јесу вулгарне гадости, које раде разни анимуса у ријалити шоу програмима.

Коме је засметало што је „Државни посао“ у Београду? Одговор се намеће сам по себи. У питању су они исти који у суботу 21. марта нису дозволили телевизијама са националним фрекфенцијама и штампаним медијима да известе макар кратко о митингу покрета Двери испред Владе Србије.

По свему судећи, путеви цензуре воде у једном правцу – ка државном врху Србије. Јер, коме би другоме сметало да се народ горко смеје о начинима приватизације „Железаре Смедерево“, о смањењу плата у државном сектору на начин да то уопше не погађа врх државне управе Србије и осталим темама које „Државни посао“ кроз сатиру обрађује.

За крај, једна необична подударност. Када је 2013. године покрет Двери одржао протесну шетњу против геј параде, неколико сати пре и неколико после протеста, готово пола Београда није имало интернет. Јуче, на дан новог протеста Двери испред Владе Србије, дистрибутер СББ је из непознатих разлога онемогућио интернет конекцију у неколико делова Београда. Случајно или не? Закључите сами.

Текст:   Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић – Србин инфо
Видео:
Радио телевизија Војводине –Državni posao