Прочитај ми чланак

НИЈЕ СВЕ ЦРНО: У земљи преко пола милиона људи без посла, на увоз кола дато 250 милиона евра

0

Automobili s
У РС најмање 143.000 незапослених, а сваки пети становник БиХ преживљава са 1,5 евра дневно, док сваки шести у кревет оде гладан.

Као у ретко чему, у Републици Српској и БиХ постоји општа сагласност да је недостатак радних места главни проблем.

У тренутку када надлежне институције у РС износе податке о 143.000 оних који чекају посао, Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС поручује да је смањење незапослености једно од стратешких питања за владу и да ће за спровођење Акционог плана запошљавања у овој години бити издвојено више од пет милиона евра.

Директор Завода за запошљавање РС Милко Чолаковић изјавио је да је у РС реално незапослених око 143.000. „Од тога је 30 одсто младих до 30 година, а у евиденцијама имамо и три доктора наука и 20 магистара, а о мастерима да и не говорим”, рекао је Чолаковић. Он сматра да су основни узроци велике незапослености у БиХ проблем „накарадног” школовања, али и пасивност инспекцијских органа према сивој економији, тим пре јер подаци говоре да само у Српској „на црно” ради 60.000 људи. „Имам обичај да у шали кажем да у БиХ није све црно – економија је сива. Мислим да је крајње време да се, када је реч о запошљавању, у БиХ пређе са речи на дела”, рекао је Чолаковић.

Истовремено, министар рада Миленко Савановић каже да ће за пројекат „заједно до посла”, којим су обухваћена деца погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца бити издвојено 1,25 милиона евра. Он је додао да ће за запошљавање особа које имају више од 45 година бити издвојено 1,25 милиона евра. „За запошљавање у привреди предвиђено је 2,25 милиона евра” , додао је Савановић и напоменуо да је потребно зауставити страначка запошљавања, поготово када је реч о неквалитетним кадровима.

Занимљива су писања медија у РС поводом ових проблема, па се тако у једној анализи преносе истраживања међународних организација по којима у БиХ постоји преко 90 мултимилионера, од којих сваки поседује више од 30 милиона долара, што указује на све већи јаз између богатих и сиромашних. Као аргумент за ове наводе износе податак да је само у прошлој години у БиХ увезено преко четири милиона марака скупоцених сатова, од којих је најскупљи коштао 12.500 евра.

„У земљи у којој је преко пола милиона људи без посла, прошле године је на увоз аутомобила потрошено 250 милиона евра”, наводи се у анализи и додаје да подаци хуманитарних организација показују да сваки пети становник БиХ преживљава са свега 1,5 евра дневно, док сваки шести у кревет оде гладан. Проблемом растерећења привреде и раста запослености последњих месеци бави се и Влада РС кроз измене десетак закона који су у скупштинској процедури, а којима се, између осталог, предвиђају олакшице за реални сектор и иницира умањење стопе индиректних пореза на основне животне намирнице.

„Приоритет је реформа кључних сектора ради растерећења привреде”, рекла је недавно Жељка Цвијановић, премијерка РС.

Сва истраживања рађена годинама уназад показују да грађани целе БиХ незапосленост сматрају највећим проблемом. У једном од њих, које је крајем прошле године објавио УСАИД, наводи се да 49,3 одсто грађана недостатак посла препознаје као највећи проблем. БиХ је, по подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, у ову годину ушла са стопом незапослености од 27,5 одсто, док номинална стопа незапослености у БиХ достиже и до 44 одсто, што је ставља на само дно у региону и Европи.

У тој агенцији наводе да је у јануару ове године незапосленост порасла за 0,74 одсто. Многи сматрају да је овакво стање главни разлог за све веће интересовање грађана за учење страних језика, најпре немачког, јер шансу све чешће виде и у тражењу посла ван граница. У школама за учење језика у Српској потврђују све већу заинтересованост грађана свих узраста за курсеве језика. Ништа већи оптимизам не буде ни ставови демографа, које ових дана преносе медији, по којима би БиХ до 2050. могла бити земља стараца, будући да превиђају да би се број становника дотад могао смањити за 20 одсто.

(Политика.рс)