Прочитај ми чланак

Николић Кукану: Узалуд врштите притисак на мене, идем код Путина!

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Београд — Председник Србије Томислав Николић поручио је шефу Делегације ЕП Едуарду Кукану да узалуд врши притисак на њега да не оде на војну параду у Москви 9. маја.

Кукан је изјавио је за „Блиц“ да Николић не би требало да присуствује војној паради у Москви 9. маја.

„Господин Кукан узалуд врши притисак на председника Републике да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије“, наводи се у изјави Николића поводом изјаве Кукана за данашњи Блиц да председник Србије не би требало да иде у Москву 9. маја.

Николић је оценио и да је „непристојно давати савете некоме ко савет није ни тражио“, пренео је кабинет председника Републике.

Додаје се да се никада није догодило да Николић или било који политичар из Србије дели савете председнику Словачке, из које долази Кукан, где треба да буде и шта треба да ради или не.

„Мишљење велике већине грађана је да наша земља треба да негује најбоље односе са свима, па и са Руском Федерацијом. Председник недвосмислено заступа то мишљење и нико то неће успети да промени, па ни господин Кукан“, наводи се у изјави.

Након заоштравања односа Русије и Запада због рата у Украјини велики број шефова западних држава најавио је да 9. маја неће отићи на војну параду у Москви поводом обележавања Дана победе над фашизмом.

Кукан: Николић само да посети споменик

Према Кукановом мишљењу мишљењу, Николић би требало, попут других лидера западних земаља, само да посети споменик војницима у Другом светском рату.

Фото- Бета

Фото- Бета

„Ако председник Србије током посете Русији, као и остали западни шефови држава, само посети споменик војницима погинулим у Другом светком рату, нико га неће кривити. Тако ће тих дана да поступе, на пример, чешки председник Милош Земан и немачка канцеларка Ангела Меркел. Зато је веома важно шта ће ваш председник радити у Москви, да ли ће ићи на параду или не“, рекао је Кукан.

Кукан је за београдски лист изразио забринутост и због заједничке вежбе војски Србије и Русије најављене за септембар.

„О томе сам јуче разговарао са премијером Вучићем и осталим званичницима. Они су нас уверавали, па чак то говоре и Русима, да је ЕУ прироритет ове Владе“, рекао је Кукан.

Украјинска криза поделила је свет, па ће, седам деценија после завршетка Другог светског рата, Русија, по свему судећи, традиционалну Параду победе 9. маја у Москви приредити без присуства лидера САД, Француске и Велике Британије, совјетских савезника у том рату.

Изостанак са параде су најавили председник САД Барак Обама, француски председник Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон, али и немачка канцеларка Ангела Меркел.

И председавајући Савета ЕУ Доналд Туск изјавио је ове седмице да неће доћи 9. маја у Москву.

Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, долазак су потврдили председници Чешке и Кипра, као и премијери Словачке и Грчке, па су западни медији прокоментарисали да је „Путин поделио Европу“.

Од европских држава које нису чланице ЕУ присуство својих челника, како је навео Лавров, потврдиле су Србија, Босна и Херцеговина, укључујући Републику Српску, Исланд, Македонија, Црна Гора и Норвешка.

Према истом извору, долазак су потврдили кинески лидер Сји Ђипинг, председници Јужне Африке, Монголије и Вијетнама, као и лидери Кубе и Северне Кореје, односно укупно лидери 26 држава.

 

Бета, Танјуг