Прочитај ми чланак

СЕОСКА БУНА: Паори у петак подижу блокаде по Србији

0

srpski seljak protest
Унија пољопривредних произвођача Сремске Митровице, као и више удружења произвођача из Мачве, Поцерине, Баната и Бачке најавили су данас ће у петак, 13. март, од 11 сати блокирати саобраћајице у Србији због лошег положаја пољопривредника.

obican seljak oranice motka

ПРОЧИТАЈТЕ И ОВО:

ОБИЧАН СЕЉАК УПОЗОРАВА: Посебна кобасица кошта 179 дин кило, а кило живе мере свињетине 180 дин

ОБИЧАН СЕЉАК: Вучићу ти си правник, не заборави чија је земља, његова је и држава, пази шта радиш


ОБИЧАН СЕЉАК: Вучић је прошлост али то он не види


ОБИЧАН СЕЉАК: Не дамо земљу странцима, мотке су спремне

Пољопривредници траже од Владе Србије и Републичких робних резерви хитан откуп вишка товљеника по цени од 185 динара за килограм са ПДВ-м, интервентни откуп млека и забрану увоза меса и месних производа и млека и млечних прерађевина до краја 2015. године.

Председник Уније Златан Ђурић најавио је да ће блокаде саобраћаница, аутопута и мостова трајати непрекидно до испуњења услова.

„Пре тачно 30 дана упутили смо захтев Влади, а они су се оглушили на то. Једино су реаговали кланичари који су куповали товљенике по 110 динара за килограм.

Српски сељак не може бити талац ни жртва сукоба ЕУ и Руске Федерације.

Тренутно је угрожено 20.000 газдинстава произвођача млека и меса, а то је 100.000 грађана ове земље“, казао је он агенцији Бета.

Ђурић је нагласио да пољопривредници имају још захтева који се односе на побољшање статуса пољопривредних произвођача као што је измена Правилника о промету и коришћењу живе стоке и меса, а који се по његовом мишљењу могу брзо усвојити.

Он је нагласио да ни у ЕУ нико не инсистира на томе да се у Србији дозволи увоз месних прерађевина које нису доброг кавилтета.

Због затравања руског тржишта за робу из ЕУ, европски произвођачи своје вишкове покушавају да по дампинг ценама продају трећим земљама попут Србије, што обара цену домаћих произвођача.

До поремецахај тржишт меса у Србији дошло је средином децемра када је увезено 20.000 товљеника из ЕУ на подручју Мачве и када јер цена свиња пала изпод 100 динара за килограм.

Почеткомо ове годне додатно погоршање изазвано је увозом месних прерађевина из ЕУ.

Поремећај на тржишту млека и млечних прерађевина изазвао је увоз сирева и млека у праху из ЕУ.

(Бета)