Прочитај ми чланак

РУСИЈА У БОРБИ против исламских група

0

FSB
Поновно буђење радикалних исламистичких група широм света приморава руско  руководство да преузме одговарајуће мере за сузбијање ове претње .

Данас, тзв. Исламска држава, такође позната као ИСИЛ, потврђује улогу авангарде у међународном тероризму. Ова група, која је у почетку била огранак Ал Каиде у Ираку, у релативно кратком временском периоду успела је да уједини десетине бандиу борби против централних власти у Ираку и Сирији. Дуже време САД и њени савезници покушали су да се не обазиру на развој нове терористичке групе, надајући се да ће им то помоћи да збаце режим Башар Ал Асада у Сирији.

Као резултат,  Исламска држава контролише велику територију и становништво (до 10 – 12 милиона) Сирије и Ирака, где ствара своје властите државне структуре, називајући их исламски калифат. По први пут у модерној историји, радикални исламисти су добили прилику да контролишу огромне територије, велике градове (Мосул, Тикрит), природне ресурсе (нафта, гас, вода), да имају стотине хиљада војника, тешко наоружање и војну опрему, укључујући балистичке рекате и авионе.

Исламска држава прима финансијску, материјалну и војну подршку од вехабијских фондова и невладиних организација из Персијског залива. Опорезивање контролисаних територија, пљачке банака, музеја и појединаца, шверц дроге и људи, нафте и оружја, ракетирање граница, итд. пружају Исламској држави додатни приход. Годишњи приход Исламске државе премашује и 10 милијарди долара.

Лидери Исламске државе не крију своје агресивне ставове и аспирације, они прете да ће додатно проширити границе калифата по арапским и другим земљама, укључујући делове централне Азије и Кавказа. Они су већ успели да успоставе комуникацију са исламистима у Либији, Либану, Јордану, Јемену, Сомалији, Нигерији, Пакистану, Авганистану, Турској и другим земљама. Емисари ИД регрутују волонтере и плаћенике за џихад. Директор Федералне службе безбедности (ФСБ) Русије недавно је изјавио да се до 1700 руских грађана бори на страни ИД. Још већи број (више од десет хиљада људи, према проценама) џихадиста преплавили су Европу, Сједињене државе и Азију. Ове милитантне скупине и њихове породице представљају потенцијалну претњу, не само Сирији и Ираку, него пре свега и земљама из којих су дошли.

Џихадисти који су преживели битке, могу се вратити у своје матичне земље, са развијеним  радикалним ставовима и ратним искуством, да изврше нападе и регрутују у своје редове све више и више одметника. На основу горе наведеног, руско руководство спроводи низ активних и превентивних мера у борби против ове „куге 21. века“.

Што се тиче спољне политике, у почетку фебруара 2015. Русија је успела да иницира усвајање резолуције која оптужује „свако учешће у директној или индиректној трговини, посебно нафтних деривата, модуларних рафинерија и сродних материјала са Исламском државом или другим лицима који су повезани са Ал Каидом.“

Русија пружа хуманитарну помоћ за сиријске и ирачке избеглице на територији ирачког Курдистана, као и војно – техничку помоћ централним ирачким властима. Москва наставља да улаже напоре да организује комуникацију између представника владе Башар Ал Асада и опозиције да се одржи следећи круг „Женева – 3“ разговора.

Русија позива на активније укључивање Ирана у акцијама против Исламске државе, финансијског мониторинга спонзора ИД, оштрије контроле сиријских и ирачких граница од стране Турске и земаља Залива. Спољна изолација (блокада) може значајно ограничити мобилизацију и борбене капацитете Исламске државе.

Данас постаје јасније да се Исламска држава не може поразити само пројектилима и бомбардовањима, и неорганизованим акцијама курдске герилске армије и Шиа милиције. То захтева координиране напоре свих држава и међународних организација заинтересованих за међународну стабилност. Русија подржава даљу међународну сарадњу у борби против тероризма под окриљем УН и у оквиру међународног права. Истовремено, Москва не одбацује билатералну сарадњу у овој области. Ово је доказано учествовањем директора ФСБ Руске Федерације на самиту против насилног екстремизна, организованог од стране америчког Стејт департмента.

Русија је реална у вези претње ширења радикалног ислама и преласка присталица Исламске државе из Авганистана у земље централне Азије и  Кавказ. Чињеница да исламисти вешто користе губитак поверења локалног становништва у локалну власт, висок ниво корупције, социјалне и економске потешкоће, као што су незапосленост, сиромаштво, се узимају у обзир. Русија планира да ојача државе централне Азије уз помоћ интеграције у оквиру евроазијске сарадње, да успостави ближе односе са њима у различитим областима, укључујући и регионалну безбедност.

Русија је укључила Јахбат Ал Нусра и Исламску државу у листу забрањених организација, које се сматрају терористичким, она повећава контролу пасоша и миграцију, открива ко су џихадисти, а посебна шпажња се посвећује онима који се враћају из Сирије и Ирака, да раде са својим породицама и родбином. Неопходне измене и допуне руског законодавства, развија механизам њихове имплементације. Руске власти се ослањају на помоћ својих традиционалних религија, пре свега, ортодоксних муслимана, у разоткривању екстремистичке идологије радикалних исламсита.

Русија наставља да игра важну улогу у порби против даљег ширења екстремизма и тероризма, посебно радикалног ислама и политичког ислама. Постоји известан степен поверења да ће се предузети мере од стране руских власти да друштво помогне у проналаску овог „рака“ нашег времена  спрењи чегов даљи раст.

За Србин.инфо превео – Стефан Кременовић

(journal-neo)