• Почетна
  • ДРУШТВО
  • СРБИЈА ПОД СНЕГОМ: Незапамћен ветар, искидани далеководи, путеви непроходни
Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПОД СНЕГОМ: Незапамћен ветар, искидани далеководи, путеви непроходни

0
Фото: РТС

Фото: РТС

У општини Црна Трава од јутрос дува незапамћено јак ветар. Мештани кажу да је олујне јачине и достиже и до 100 километара на час. Због снега који пада стварају се сметови на путу, који су на појединим местима око један метар.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић за РТС каже да у овом тренутку нема информације о проходности путева, као ни о стању у појединим деловима општине јер су телефонске везе у прекиду.

Половина ове општине нема ни електричну енергију.

Према речима начелника одељења Сектора за ванредне ситуације за Јабланички округ Миодрага Марјановића без струје је и око 1.500 домаћинстава у општини Медвеђа због прекида на далеководу.

Фото: Блиц - Б. Бојовић

Фото: Блиц – Б. Бојовић

ХАОС У ИВАЊИЦИ Искидани далеководи, путеви непроходни

У Ивањици је близу 3. 000 потрошача без струје, а велики број локалних путева на Голији и Јавору је непроходан што додатно отежава радницима Електродистрибуције да стигну до покиданих далековода.

На путу Одвраћеница – Преко брдо снега има преко пола метра у наносима и до 80 центиметара. Даноноћно се ради,али чим направе један далековод снег поново напада и покида га , сазнајемо у погону Електродистрибуције Ивањица.

-Тренутно су без струје Ерчеге, Вуцак, Беле воде, Дајићко брдо и читав тај део, Бутково, Опаљеник, део Прилика, Радаљево, Дајићка река, Јеремићи, Церова, Мацанске воденице, део Лисе-Ајдаче. Ситација се мења сваког тренутка, јер чим отклонимо квар, предјемо на другу деоницу, снег поново напада и покида далековод. Прилично је тешко стање, до неких далековода људи иду пешке кроз снег до пола метра јер су на забаченим и незгодним местима – каже Драган Зорнић из погона Електродистрибуције Ивањица.

У помоћ су им пристигле и колеге из Краљева њих тринаесторо, осам из Крагујевца, четворо из Сјенице тако да је на терену укупно 51 радник и већ 48 сати отклањају кварове. И председник општине Ивањица, Миломир Зорић, је константно на терену, прати развој ситуације и потврдјује за Блиц да је доста лоше стање управо због тога што снег не престаје да пада.

-Јуче су биле очишћени путеви, током ноћи нападао снег поново око 20 центиметара па су изнова неки локални правци непроходни. Екипе су константно на терену, пратимо развој догадјаја , реагујемо што пре можемо али, кажем, временске прилике нам не дозвољавају да стабилизујемо ситуацију -каже Зорић.

Возачи који крену пуут виших предела Ивањице обавезно морају користии зимску опрему мада се препоручује да без преке потребе не крећу на пут.

ispumpavanje vode poplaved
Водостаји се смирују, последице снежног невремена отклањају

Ситуција са падавинама и изливањем река у Србији се стабилизује. Ипак, због пуцања насипа код села Грачац четири домаћинства евакуисано. У Смедерeвској Паланци реке стагнирају. У златиборском крају око 7.000 људи без струје. Снажна мећава на Копаонику.

Најтеже је на Пештерској висоравни, где су непроходни сви путни правци, па је од главног пута одсечено око 10.000 мештана.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је дошло до пуцања насипа код села Грачац али да није било потребе да се становништво евакуише и додао како је током ноћи око 200 кућа на Убу било угрожено, али је уз помоћ Јавног предузећа „Србијаводе“ вода преусмерена.

После вишедневног раста, реке у околини Уба и Шапца полако се смирују. Добрава је синоћ почела да се повлачи, па житељи овог краја могу да одахну.

Мештани Смедеревске Паланке, ипак, поново спремају џакове са песком. Киша је поједине реке и речице извела из корита, а становници се надају да ће падавине престати и да ће, за разлику од пролетос, овога пута спречити воду да уђе у куће и дворишта.

Ситуација у Смедеревској Паланци је од јутрос боља, киша није толико падала, а реке Јасеница и Кубршница стагнирају.

Како је водостај река у Смедеревској Паланци јуче почео нагло да надолази и прешао границу одбране, грађани су били забринути, па је из предострожности проглашена и ванредна ситуација.

Председник општине Смедеревска Паланка Радослав Милојичић каже да је морала да се уведе ванредна ситуација, и да су све службе на терену.

Милојичић напомиње да је све спремно за евакуацију становништва ако крене по злу, и позива грађане да остану мирни и да не паниче, јер су реке у стагнацији и за сада нема опасности.

Док опасност од поплава полако пролази, проблеме прави снег.

У златиборском крају снег је искључио струју. Услед кварова на планинским далеководима, без електричне енергије је остало око 7.000 потрошача. Екипе су на терену, али им снег и сметови отежавају посао.

Током целе ноћи и јутра на Копаонику бесни снежна мећава.

Ветар достиже брзину од преко 70 километара на час и ствара велике проблеме путарима и зпосленима у „Скијалишту Србије“. Оба прилаза овој планини су проходна, али се саобраћај обавља отежано због слабе видљивости.

С обзиром на временске прилике стање се мења из часа у час, па се апелује на возаче да пре поласка ка овој планини и туристичком центру провере информацију о проходности путних праваца.

Од жичара раде само Караман гребен и Машинац. Снег који већ четри дана пада са мањим прекидима достигао је висину од преко 120 цeнтиметара.

(РТС, Блиц)