Прочитај ми чланак

РУСИ ОПЕТ у трци за „Железару“

0

Zelezara_Smederevo
Руска компанија „Црвени октобар“ вратила се у трку за Железару у Смедереву, сазнају „Новости“. Њихов тим јуче је био у Немањиној 11, на разговорима са представницима Владе Србије. Ово предузеће заинтересовано је за актуелни конкурс за управљање српском челичаном, али и за њену куповину.

О „Црвеном октобру“ као потенцијалном стратешком партнеру причало се месецима, али се ова компанија, на крају, није ни пријавила на тендер за приватизацију. У јануару, када су коверте отворене, обелодањена је само понуда америчке компаније „Есмарк“.

Министар провреде Жељко Сертић је јуче потврдио да је неколико страних компанија заинтересовано за управљање Железаром. Рок за пријаву истиче у петак, а за две до три недеље ће бити познато ко ће устоличити свој менаџмент у Смедереву.

– Све фирме имају обавезу да уплате део депозита за учешће, морају да потпишу изјаву поверљивости и преузму документацију – рекао је Сертић.

– Имамо више компанија и то је добро за процес преговарања, и „Есмарк“ је добродошао да буде део тог процеса. Када смо преговарали са њима, мој утисак је био да су они заинтересовани за такву врсту управљања и не бих био изненађен да се они нађу на тој листи пријављених за такмичење за професионално руковођење Железаром.

Преговори Владе Србије са „Есмарком“ о продаји челичане су средином фебруара неуспешно окончани. Према одлуци Владе, расписан је тендер за избор менаџмента који ће управљати смедеревском компанијом до окончања приватизације.

ЛАКШЕ ЈЕ ЗАОБИЋИ УЛАГАЊЕ

То што се „Есмарк“ поново јавља, али овог пута да постави менаџмент у Железари, као и то што се пријавило много више кандидата него на тендеру за приватизацију, значи да им је много лагодније да управљају фирмом него да улажу – каже Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду.

– Сматрам да није лоше да компанија прво уђе у Железару као управљач, а да после евентуално приватизује фирму. Тако је дошао и „Ју-Ес стил“ и остао девет година. Не верујем у приче о великом броју заинтересованих, јер сваки тендер за продају челичане пратиле су исте приче, које су се показале као нетачне.

(Вечерње новости)