• Почетна
  • СВЕТ
  • РОТШИЛД: Свету прети крах, на Блиском истоку је хаос, Русија је агресивна, ЕУ на коленима
Прочитај ми чланак

РОТШИЛД: Свету прети крах, на Блиском истоку је хаос, Русија је агресивна, ЕУ на коленима

0

njujork-apokalipsa-sudnji-dan-ruski-umetnik-vladimir-manjuhin5
Поред турбулентне економске позадине суочени смо са геополитичком ситуацијом која је можда опаснија од било које друге који смо имали од Другог светског рата.

Свет се сада суочава са већом опасношћу него крајем Другог светског рата. Незапосленост прети европском благостању, а хаос гута Блиски исток, упозорава Ротшилд. Светски БДП разочарао је неједнаком стопом раста у 2014. години након шест година монетарних стимуланса и изузетно ниских каматних стопа, рекао је председник RIT Capital Partnersа.

Он се осврнуо и на процене на берзама. Како оцењује, вредност папирног новца је срозана јер су државе настојале да се такмиче генеришући раст на штету својих валута. Евро и јуан су у протеклој години ослабили за више од 12 одсто у односу на амерички долар.

„Поред турбулентне економске позадине суочени смо са геополитичком ситуацијом која је можда опаснија од било које друге који смо имали од Другог светског рата. Хаос и екстремизам на Блиском истоку, ширење руске агресије, и незапосленошћу ослабљена Европа због углавном, неспровођења структуралних реформи у многим земљама чланицама ЕУ“, рекао је 78-огодишњи бизнисмен.

Ипак, ова процена није толико суморна поредећи је са прогнозом из претходне године. Тада је овај банкар сматрао да ће успоравање раста кинеске привреде и могуће прецењивање вредности акција бити највећи изазови у свету.

Ротшилд верује да улагање у акције и даље може бити добра одлука инвеститора упркос нултом или чак негативном приносу од обвезница.

Он је позитвно оценио то што већина компанија транспарентно пријављује профите веће од прогнозираних заједно са стабилним растом примања.

„У Европи, комбинација јачег евра, агресивног програма квантитативних олакшица и приноса од хартија од вредности, може водити чак и већим вредностима акција“, рекао је банкар у својој изјави.

Иначе, од трговине ретким новчићима са европским крунисаним главама 19. века, преко веште куповине британских деоница након битке код Ватерлоа до финансирања америчких челичана, нафташких компанија и железница, Ротшилдови су данас крајње дискретно уплетени у разноврсне послове широм света.

RIT Capital Partners котира се на Лондонској берзи од 1988. године. Отада је компанија удвостручила своју нето вредност имовине као и вредност акција.

(Б92; илустрација: Владимир Мањухин)