Прочитај ми чланак

ГРИП КОСИ СРБИЈУ – до сада 15 умрлих

0

bolnica-KG-foto-B-KARTALOVICH

У Крагујевцу траје борба за живот две оболеле жене из Новог Пазара. – На респираторима због грипа у болницама углавном млади људи, иако је већина до сада преминулих старија од 65 година

Свињски грип је однео још једну жртву: на Интензивној нези Клинике за инфективне болести у Крагујевцу и поред свих напора лекара инфектолога и анестезиолога јуче је преминуо пацијент из Параћина, стар 36 година. Према речима директорке ове Клинике,проф. дрОлгице Гајовић, преминули пацијент је пре оболевања од вируса грипа, имао ослабљени имунитет а на лечење је примљен у веома лошем здравственом стању.

Лекари се уздржавају од прогноза, али према броју пацијената који су тренутно у врло тешком стању, прикључени на респираторе, страхује се да он можда неће бити и последња овогодишња жртва.
– Сви смо се борили за живот овог човека, али болест је била јача.На респираторима у овом часу имамо три пацијената. Све су жене, једна је из Рековца, а две из Новог Пазара, које су у тешком стању – казала је за „Политику” Вања Ђорђевић, пи–ар крагујевачког КЦ.И у нишкој Инфективној клиници са дијагнозом грипа јуче је лежало осморо пацијената, од којих је у најтежем стању болесница из Књажевца, стара 41 годину, која је прикључена на апарат за вештачко дисање, потврдио је за „Политику”, директор ове установе, професор др Жарко Ранковић. До јуче, на основу добијених података из других здравствених институција, Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” је пријављено 15 смртних исхода који могу да се доведу у везу са грипом, саопштила је јучедр Драгана Димитријевић, епидемиолог ове установе. Највећи број умрлих су старији од 65 година, који су већ имали нека од хроничних обољења. Из „Батута” поручују да овогодишња сезона грипа има уобичајени ток и да нема никаквог „одскакања” од ситуације уобичајене за овај период. Подсећају такође да је у 2010. години било пријављених 27 смртних исхода, 2011. године – 31, 2012. године само један и током 2013. 17 смртних исхода.

Др Ранковић, инфектолог, на основу садашњег броја пацијената који долазе на Инфективну клинику у Нишу садашњу ситуацију оцењује као „средњу епидемију”, с тим што има болесника са озбиљнијом клиничком сликом.

– Основни проблем је што хронични болесници: оболели од опструктивне болети плућа, астматичари, дијабетичари и кардиолошки болесницинеће да се вакцинишу. По мојим сазнањима, нема ни једног пацијента који је био вакцинисан, а да се разболео и добио тежи облик грипа или умро– каже професор Ранковић. 
На нашу примедбу да се стиче утисак да од последица грипа умиру врло млади људи,са свега 33 године, колико је имала трудница из Велике Плане или 34 године, колико је био стар пацијент из Ужица, др Ранковић каже да се, нажалост, од грипа умире и у млађем добу.

– Неке студије говоре да је чак код млађих људи имунолошки одговор на грип бурнији и да су плућа место где се у организму одиграва највећа драма, која се нажалост заврши лоше. На жалост, никада се не може предвидети ток болести – објашњава др Ранковић.

Међутим, проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог са Медицинског факултета у Нишу тврди да епидемије грипа, за сада– нема!

– Да би нешто било проглашено епидемијом мора да постоји неуобичајени и нагли пораст оболелих, а ово се сада не дешава. Годинама се у Србији умире од грипа, али моје колеге, клинички лекари нису наводили дијагнозу грипа као узрок смрти, већ хроничну болест од које је пацијент годинама боловао.Сада су лекари много свеснији да је грип изазвао компликације и смртни исход – објашњава др Тиодоровић.

(Политика, Оливера Поповић, фото: Б. Карталовић)