Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВИ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕРИ: Есмарк подиже тужбу због саботаже приватизације Железаре

0

zelezara

Компанија Есмарк саопштила је да ће поднети тужбу одговарајућем суду у САД-у против словачког бизнисмена Петра Камараша због намерне саботаже приватизације Железаре Смедерево. Одштетни захтев: 100 милиона долара.

Тужба ће бити поднета надлежном суду у Пенсилванији због кршења уговора, злоупотребе поверљивих информација, непоштене компетиције и другог. У саопштењу компаније Есмарк Еуропе наводи се да је Камараш злоупотребио поверљиве информације и учествовао у систематском варању компаније Есмарк зарад личне користи.

У тужби Есмарк наводи да се Камараш поставио као инвеститор и агент на страни Есмарка Еуропе, да би дошао до поверљивих информација о Есмарковој стратегији за Железару, а да је истовремено поткопавао Есмаркове напоре током преговора за приватизацију Железаре.

Камараш је корист остваривао тако што је знао да његове компаније снабдевају Железару гвозденом рудом нижег квалитета од стандардног, као и другим материјалима по вишој цени од тржишне, а таква пракса и варање када је реч о квалитетеу и садржају материјала није део Есмарковог плана за ревитализацију Железаре, наводи се у саопштењу америчке компаније. Зато је саботирао Есмарк, пошто би у случају успешне куповине његови интереси били угрожени.

Камараш је игнорисао своје дужности и лојалност, добру веру током пословања и пословну етику. Последица његових активности јесте прекид преговора о приватизацији Железаре Смедерево, што је Камарашу омогућило да приватизује Железару тако што ће водити нови управљачки тим, додаје се у саопштењу.

Он је, према саопштењу Есмарка, имао и План Б, тако што би приватизовао фабрику водећи нови тим који би управљао Железаром. Есмарк Камараша терети и за лобирање код чланова Приватизационе комисије да гласају против Есмаркове понуде.

Због свега тога, Есмарк Еуопе тражи 100 милиона долара одштете, плус казнену одштету.

(Вести онлајн, Фото: Танјуг)