Прочитај ми чланак

СРПСКИМ ГЕНЕРАЛИМА СУДЕ због америчке и немачке амбасаде?

0

hro-generali_620x0

При крају испитивање осумњичених за безбедносне пропусте на митингу „Косово је Србија“. Бивши челници полиције терете се за тешка кривична дела против опште сигурности

Тројица генерала и још тројица високих официра МУП Србије сумњиче се за тешка кривична дела против опште сигурности и злоупотребу службеног положаја приликом обезбеђивања митинга „Косово је Србија“, 21. фебруара 2008. године када су у Београду запаљене амбасаде САД и Немачке – сазнају „Новости“.

До сада су одбрану изнела четворица, а саслушањем преостале двојице полицијских руководилаца заказаним за ову недељу, Више јавно тужилаштво у Београду завршиће испитивање осумњичених.

Тужилаштво води истрагу против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника београдске полиције, Боривоја Тешића, који је командовао Жандармеријом, Младена Курибака, тадашњег начелника Управе полиције МУП Србије… Осумњичени су и некадашњи руководилац у београдској полицији – Слободан Вуколић, као и официри из врха команде Жандармерије Бојан Марковић и Зоран Рашковић.

МУП Србије је против ове шесторке пре неколико месеци поднео кривичну пријаву којом их сумњичи да „својим поступањем и непоступањем нису извршили задатке који су им наложени поверљивом депешом приликом обезбеђивања митинга ‘Косово је Србија'“.

Средином марта истрага се наставља испитивањем сведока, међу којима ће се, према сазнањима „Новости“, наћи велики број високих полицијских руководилаца, политичара, али и службеника амбасада.

– Током саслушања осумњичених, међу којима су и три пензионисана полицијска генерала, поједини од њих су сваљивали кривицу на друге – наводи извор „Новости“. – Сви они, који се помињу у одбрани осумњичених, биће позвани да сведоче. Ту су чланови штаба, пре свих директор полиције Милорад Вељовић и други официри полиције и команданти специјалних јединица, бивши државни секретар у МУП Мира Орашанин, требало би да се испита и министар полиције у то време Драган Јочић, али и организатори митинга…

Више јавно тужилаштво у Београду истрагу је покренуло на основу извештаја Радне групе, коју је формирао министар полиције Небојша Стефановић. Све време рада био је присутан и заменик тужиоца. После више месеци, папири са доказима су прослеђени у београдску Палату правде.

Током полицијског рада саслушани су бројни актери овог догађаја, али и поменута шесторка. Они су тада негирали да су направили пропусте, причали су да су „дали све од себе да тог дана не дође до нереда.“ Било је и оних који су још тада сваљивали кривицу на друге.

Основна ствар коју тужилаштво мора да разјасни је чињеница да ли је до пропуста дошло намерно (по политичком или другом налогу) или је реч о ненамерној професионалној грешци у обезбеђивању виталних објеката тог дана у Београду. Од тога ће зависити даљи поступак и евентуално оптужница.

– Америчка и немачка амбасада су нам изашле у сусрет и доставиле снимке са безбедносних камера – наводи наш извор. – Очигледно да је, намерно или не, благо речено дошло до несналажења у командном ланцу. Појединим генералима, попут Тешића, који је командовао највећим бројем људи на терену, телефон је био искључен. Двадесетак минута су ова два резиденцијална објекта били без заштите и тада је начињена највећа штета, а један од демонстраната је изгубио и живот.

Пред Вишим судом у Београду у априлу 2013. године започело је суђење дванаесторици оптужених за паљење амбасада, а који су били учесници митинга. Тужилаштво их терети за кривично дело изазивање опште опасности.

У оптужници се наводи да су они критичног дана око 18.30 сати, организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић. Претходно су, тврди Тужилаштво, гађали Амбасаду Хрватске и Амбасаду Немачке, у којој су изазвали мањи пожар.

Пре подизања оптужнице, Више тужилаштво је неколико месеци прибављало доказе међу којима су и снимци са камера постављених у Кнеза Милоша, на основу којих су идентификовани учесници нереда.

(Вечерње Новости)