Прочитај ми чланак

НАОРУЖАНИ ДО ЗУБА Процењује се да у Србији има 200.000 нелегалног оружја

0

oruzje

Процењује се да у Србији има и до 200.000 нелегалног оружја, изјавила је данас начелница управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Зорица Лончар Касалица.

Лончар Касалица је у Јутарњем програму ТВ Пинк потврдила да је нови закон о оружју и муницији омогућио легализацију оружја у наредна три месеца, односно да је могуће оружје предати или затражити његову легализацију.

Она је изразила наду да ће грађани, који неовлашћено поседују оружје, искористити ову прилику да га предају.

Лончар Касалица је истакла да се за предају оружја не плаћа никаква такса, а да се за легализовање оружја подноси захтев и плаћа такса од око 5.000 динара.

Она је подсетила да је последња легализација оружја спроведена 2007. године када је предато око 8.500 комада оружја.

Како је саопштио раније МУП, власници оружја, физичка и правна лица, могу да предају све врсте оружја и муниције најближој полицијској управи, односно полицијској станици без доказивања порекла оружја и муниције и неће одговарати за неовлашћено набављање и држање оружја.

Током законске легализације, физичка и правна лица могу регистровати оружје за личну безбедност (пиштољи и револвери), ловачко оружје (ловачке пушке и карабини) и спортско оружје (малокалибарски пиштољи и револвери, малокалибарске пушке и ваздушно оружје) за које не поседују одобрење Министарства унутрашњих послова Србије.

(Блиц)