Прочитај ми чланак

ЕКСОН МОБИЛ повећава улагања у Русију за 450% упркос санкцијама

0

ekson mobil

Корпорација Ексон Мобил наставила је да купује права да развија руска нафтна лежишта упркос санкцијама, повећавајући површину са 11,4 милиона хектара на 63,7 милиона хектара током 2014. То је површина већа од Британије.

У Америци овај нафтни гигант поседује права да развије 14,6 милиона хектара и све до прошле године је била компанија са највећом имовином.

Иако је Ексон морао да суспендује развој арктичког налазишта у октобру због санкција, компанија је наставила да узима удела у областима Русије које могу донети десетине милијарди барела нафте наредних деценија.

Прошле године компанија је укључила и пројекте у Лаптеву и Чукотском мору, као и Црно и Карско море које поседује заједно са руском нафтном компанијом Роснефт. Ексонова права на истраживања истичу у периоду од 2017. до 2023. како наводи Блумберг цитирајући податке из регулаторних уговора.

„Ексон је повећао своје руске резерве у тренутку када су западне земље покушавале да изолују Русију, што највероватније значи да је Ексон очекивао да ће санкције кратко трајати“, рекао је Тимоти Еш, главни економиста за тржишта у развоју у Стандардној банци у Лондону.

Компанија је дала понуду за руска налазошта након неуспешних нафтних пројеката у другим земљама и смањења трошкова.

Ексон „дефинитивно тражи дугорочну прилику“, изјавио је Брајан Јангберг, аналтичар у Едвард Џоунсу у Сен Луизу у мејлу за Блумберг. „Чак и пре него што је цена нафте пала, то је требало да буде дугорочна сарадња без доприноса до најкраће 2020.“

Приход у четвртом кварталу био је најнижи за ову компанију последњих 15 година, а акције су изгубиле 8,7 процената своје вредности у 2014., што је најоштрији годишњи пад од 2009.

Геолози нису у могућности да процене колико нафте Ексон може да добије у региону. Године 2012. руске власти су рекле да су потенцијали толико велики да ће морати да се изграде нови аеродроми који би примили хиљаде бушилица и платформи.

„Развој поља у Карском и Црном мору коштаће до 350 милијарди долара“, изјавио је директор Роснефта Игор Сечин у априлу 2012., када је био заменик премијера.

(РТ превод Маја Орлић)