Прочитај ми чланак

СРБИЈА СЕ ВИШЕ НЕ ЦРВЕНИ: На снази наранџасти и зелени метеоаларм, најугроженији Шабац

0

poplave led

Обилне падавине у целој земљи, али за сада без озбиљнијих последица. Нормализовано снабдевање струјом у Лозници, Крупњу и Љубовији. Евакуисано 27 људи из Коцељеве. Нема опуштања, у потпуној смо мобилности и будности, каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

12.11 – У општини Смедеревска Паланка проглашена је ванредна ситуација, али је реч о предострожности, саопштено је после седнице Кризног штаба, пренсои Танјуг.

11.50 – Љубовија и Крупањ поново без струје због квара на далеководу. Екипе на терену.

11.35 – Сви путеви ка селима на територији Сјенице су непроходни, а десет хиљада људи је у блокади, речено агенцији Бета у Штабу за ванредне ситуације.

09.45 – Због снега који је оптеретио жице далековода у општини Горњи Милановац у прекиду је снабдевање електричном енергијом у више насеља, јавља дописник РТС-а. Екипе су на терену.

08.45 – Излили се бујични токови у околини Шапца у десетак села и угрозили домаћинства и пољопривредно земљиште, јавља агенција Бета.

08.00 – Шеф сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да и поред обилних падавина и пораста водостаја нема разлога за панику.

Због обилних падавина у целој земљи, јутрос је нешто повољнија ситуација, па тако јужно од Београда није више на снази црвени, него наранџасти метеоаларм. У Златиборском округу без струје је од јуче више хиљада потрошача, највише у Пријепољу, Прибоју и Чајетини.

Снег је без струје оставио и више села у Горњемилановачком крају, а проблема има и у водоснабдевању.

Око 50 хиљада људи у Лозници, Крупњу и Љубовији јуче после подне остало је без струје, али су током вечери кварови отклоњени, па је снабдевање нормализовано.

У сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава, док су за пробијање редовних граница одбране спремни и у Ваљеву. На делу Тамнаве уведена је ванредна ситуација. Сава је у порасту, али не прети изливање.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да нема места за панику грађана због појачаних падавина у Србији, а посебно када се ради о подручју Обреновца.

„Посебно апелујем на житеље Обреновца. Терен смо обишли, снимали из ваздуха и нема разлога да било кога обмањујемо, нисмо то радили ни у мају. Нема места паници, не може се ова ситуација поредити са мајском“, рекао је Марић.

Он је додао да је ноћас највише био угрожен шабачки крај, да је најважније да није било жртава и да је 27 особа евакуисано из Коцељеве.

Марић је објаснио да се ради о небрањеном делу и да је у питању плављење које се дешава када дође до обилнијих падавина,

„Данас је мирнији дан у односу на ноћ, али ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Нема опушања и у потпуној смо мобилности и будности“, казао је Марић, који је рекао и да је примећен озбиљнији однос локалне самоуправе, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.

Он је додао и да је у Коцељеви било проблема са евакуацијом и да ће се и због тога у мају приступити изменама Закона о ванредној ситуацији.

sneg na reci d
Оштећена контактна мрежа на железници

Функционисање железничког саобраћаја на барској прузи изузетно је отежано, јер су ноћас велике снежне падавине на неколико места оштетиле контактну мрежу.

Због тога је и воз из Бара каснио шест сати, саопштавају железнице Србије. Контактна мреже оштећена је и на нишкој прузи па је саобраћај преусмерен преко Мале Крсне.

Стручне службе „Железница Србије“ читаву ноћ и јутро су биле на терену и настоје да у најкраћем року поправе оштећења контактне мреже на овим деоницама, али и да у складу са могућностима организују саобраћај.

Због снега у ужичком крају обустављен је саобраћај за теретна возила преко Златибора, Кадињаче и у другим вишим пределима. Током јучерашњег дана и вечери било је проблема са снабдевањем струјом.

Због грања и делова дрвећа који су због влажног снега пали на коловозе, у Расинском Округу у прекиду су саобраћајнице Александровац – Митрово Поље и Брус – Витково.

Возила се преусмеравају на алтернативне путне правце. Од јутрос се ради на чишћењу и оспособљавању путева, јавља дописник РТС-а.

ЦРВЕНИ СТЕПЕН УПОЗОРЕЊА: Проблеми због кише, почела евакуација првих становника код Шапца

23.00 – Филмска екипа, која је блокирана у Митровцу на Тари, безбедна је и налази се у павиљону, рекао је за РТС Бобан Стевановић, помоћник начелника сектора за ванредне ситуације.  

22.55 – Сви грађани Лознице, Осечине, Крупња и Љубовије добили су струју, потврђено је РТС-у.

22.20 – Министарство унутрашњих послова је вечерас саопштило да углавном на западу Србије већ има штете од поплава.

21.00 – Већи део Љубовије, приоритети и центар Лознице добили струју, сазнаје РТС.

20.00 – Две особе евакуисане код Бање Бадања код Шапца, каже Предраг Марић и додаје да тимови за спасавање обилазе куће у том насељу.

19.30 – Због квара на далеководу, без струје остали Лозница, Осечина, Крупањ и Љубовија. У Дом здравља у Крупњу послат је агрегат, потврђено РТС-у у „Електромрежи Србије“.

18.20 – Снег покренуо клизишта на територији Бајине Баште, каже председник те општине Радомир Филиповић.

16.00 – У Лозници дошло до мањих изливања река, потока и каналних мрежа. Домаћинства за сада нису угрожена. Све екипе за одбрану од поплава су на терену.

15.15 – Мања изливања код Коцељеве и Шапца. У Тополи превентивно проглашена ванредна ситуација, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

13.43 – Због тежине снега који је покидао далеководе, у Прибоју је без струје 1.500 домаћинстава.

13.10 – На Западној Морави проглашена ванредна одбрана од поплава.

11.50 – Мања изливања Думаче и Добраве на неколико места на територији Шапца.

Обилне падавине се очекују током дана у Србији. Јак снег од јутрос веје у Сјеници, на Црном врху. Снег је на Копаонику висок 94, а на Златибору 15 центиметара.

РХМЗ: Неће бити већих поплава

У Републичком хидрометеоролошком заводу не очекују веће поплаве због обилних падавина, али кажу да су могућа мања изливања на бујичним водотоковима, који су углавном неуређени.

Дејан Владиковић из РХМЗ истиче да нема услова за понављање мајског сценарија, када су Србију захватиле катастрофалне поплаве, јер су падавине сада неколико пута мање.

Jака киша од јутрос пада у већем делу земље, највише у Лозници, Ваљеву, Београду и Смедеревској Паланци.

Обилне падавине подигле су ниво воде у рекама, па су мања изливања забележена на Думачи и Добрави на територији Шапца.

Последњи подаци говоре да нема озбиљнијих изливања водотокова у Србији, нити угрожености људи и објеката у Србији услед падавина, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, наводећи да су евакусане две особе у насељу код Шапца.

„Имали смо за сада само два евакуисана лица, код Бање Бадања, пут Завлака-Шабац. Неких 30-ак објеката у небрањеном делу је било условно речено угрожено, вода је била 30 центиметара“, каже Марић.

Истиче да тимови за спасавање из Београда обилазе све објекте у том насељу, али да највероватније неће бити потребе за још неком евакуацијом јер је вода ту у опадању.

Водостај Саве код Шапца прешао је 400 центиметара, па је на снази редовна одбрана од поплава. Градски Штаб за ванредне ситуације града наложио је константно праћење ситуације.

Командант Штаба, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић каже да из ВП „Сава“ очекују предлог мера за санирање изливања Думаче и Добраве.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници речено је да је, због обилних падавина на територији града, дошло до мањих изливања река, потока и каналних мрежа.

Домаћинства за сада нису угрожена, а надлежни поручују грађанима да нема разлога за панику.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да су организовани сви прихватни центри уколико се евентуално укаже потреба за евакуацијом становништва.

На подручју Коцељеве и Каменице излила се Козарска река, која је поплавила пољопривредно земљиште, каже директор „Србијавода“ Горан Пузовић.

Када су у питању водотоци првог реда, најугроженија је западна Србија, међутим, најаве РХМЗ и ситуација на терену говоре да ће се они кретати на нивоу редовне одбране од поплава.

Пузовић истиче да су џакови са песком подељени локалним самоуправама које су тражиле од 3.000 до 5.000 џакова, у зависности од процењених потреба.

Река Јасеница прети да се излије у делу општине Топола, где је превентивно проглашена ванредна ситуација како би се лакше ангажовала механизација и преусмерили неки од мањих водотокова, каже Предраг Марић.

У овом крају киша од синоћ пада и вода прети околним селима али и Смедеревској Паланци у коју се слива.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић рекао је Танјугу да је у целом току Западне Мораве проглашена ванредна одбрана од поплава.

„Ванредна одбрана није проглашена због тренутног нивоа Западне Мораве, већ због приправности свих водопривредних организација које контролишу и осматрају ток те реке“, рекао је Кочовић, напомињући да је Ибар испод границе за одбрану од поплава.

Иако у сливу Западне Мораве опасности од поплава још нема – за сваки случај спремно је 10.000 џакова.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је у Чачку, али су водотокови који су прошле године изазвали највише проблема сада уређени и не би требало да буде већих тешкоћа, каже начелница чачанског Градског штаба за ванредне ситуације Бојана Икодиновић.

Апеловала је на суграђане да провере да ли су канали прочишћени, и да не бацају у корита никакав отпад.

Начелник Сектора Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је Танјугу да се ситуација у целој Србији веома интензивно прати.

МУП је јуче саопштио да су сви капацитети Сектора за ванредне ситуације у приправности, а посебно специјални тимови за спасавање и рад на води.

Водостај Колубаре у Ваљеву је у порасту, али је добро што ће кишу заменити снег. Из предострожности, џакови са песком су спремни.

Meteoalarm
Проблеми са снабдевањем струјом

У ужичком крају, јак снег који непрестано пада од синоћ изазива повремене кварове на електромрежи у вишим пределима, јавља дописник РТС-а.

Тренутно струје нема у златиборским селима Љубишу, Водицама, Доброселици, делу Шљивовице и Семегњева, али су екипе ЕПС-а на терену и очекује се да ће брзо отклонити кварове.

Проблема има и у Новој Вароши, Пријепољу и Бајиној Башти. Због снега су ангажоване и све екипе Службе за зимско одржавање путева, а на коловозима, посебно у вишим пределима, има и до десетак центиметара снега.

Због тежине снега који је покидао далеководе, у Прибоју је без електричне енергије остало 1.500 домаћинстава, потврдио је Танјугу председник те општине Лазар Рвовић.

Без струје су потрошачи у селима Крајчиновићи, Бучје, Крњача и Саставци. Екипе Електродистрибуције су на терену и покушавају да отклоне квар.

И у општини Пријепоље је око 600 потрошача остало без струје, због снежних падавина у брдско-планинском пределу, где је висина новог снега 30 до 40 центиметара. Струје нема у Аљиновићима, Гостуну, Страњанима и још у неким селима.

Обустављен је и саобраћај преко Златибора за шлепере и камионе с приколицама. Због снега су ангажоване и све екипе Службе за зимско одржавање путева, а на коловозима, посебно у вишим пределима, има и до десетак центиметара снега.

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да се водостаји на више река крећу око граница редовне одбране од поплава, а на некима од њих ће се приближити упозоравајућим нивоима.

На Сави код Шапца водостај ће се наредних дана кретати између граница редовне и ванредне одбране од поплава, упозорио је РХМЗ.

На Колубари, Тамнави, Љигу и Убу водостаји ће се кретати „између упозоравајућих нивоа и граница редовне одбране од поплава“.

На Млави и Пеку водостаји ће у петак „превазићи границе редовне одбране од поплава, а на Тимоку ће се кретати испод граница редовне одбране од поплава“.

На Дрини, Лиму и Јадру водостаји ће до петка достићи упозоравајуће нивое, навео је РХМЗ на свом сајту.

На Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће се „приближити границама редовне одбране од поплава“.

На горњем току Западне Мораве, као и на горњем току Јужне Мораве са притокама данас и сутра „водостаји ће се приближити упозоравајућим нивоима“.

На Тамишу код Јаше Томића и на Нери код Кусића водостаји ће бити у границама редовне одбране од поплава, а „на мањим бујичним водотоцима ових сливова очекују се локална изливања“.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да је Штаб за ванредне ситуације утврдио мере деловања на основу упозорења РХМЗ-а и апеловао је на грађане да не шире панику, јер у овом тренутку не постоји опасност од поплаве у Обреновцу.

(РТС)