Прочитај ми чланак

Како ће смрт Бориса Немцова утицати на опозицију у Русији?

0

bori nemcov cvece

Опозициона фигура, Борис Немцов убијен је у суботу навече у Москви. О могућем утицају убиства на опозицију у Русији, Russia Today је разговарала са аналитичарем Дмитријем Бабичем.

Политичка провинијенција Бориса Немцова датира од 1990-их…. Да ли је он на било који начин значајан Кремљу данас, као што то наводе поједини западни медији?

Не, мислим да он политички није био опасан за Кремљ јер је његова изборна подршка веома слаба; посљедњи избори на којима је његова странка, Унија десних снага, успјела остварити добар резултат су били 2001. године. На тим изборима, његова странка је освојила око 10% гласова. Од тада никад није прешла цензус од 5%. Дакле, на изборима он није имао снагу. Али, засигурно он представља одређене ставове и погледе мањине у Русији, посебно оне у вези са догађајима у Украјини. Немцов у потпуности подржава нови режим у Кијеву.

Опозиција у Русији је окарактерисана и позната као разједињена и као опозиција која људима не нуди алтернативу. Да ли је вјероватније да ће његова смрт ујединити или више распршити опозицију овдје у Русији?

Краткорочно, наравно да ће опозиција бити охрабрена његовом смрћу те ће га представљати као жртву, као неког кога се Кремљ плашио. Дугорочно, не мислим да ће његова смрт имати снажног утицаја на опозицију. Главни проблем либералне опозиције није њена подјељеност већ тежња за уједињењем око погрешних идеја. Тренутно, њихова главна тачка ослонца је подршка новом режиму у Кијеву. Одређена мањина у Русији је можда саосјећајна са тим стајалиштем, али засигурно не и велика већина Руса.
Вријеме његове смрти се поклапа са крхким али напредујућим примирјем у Украјини који траје већ двије седмице…

Генерално, мислим да је његова смрт трагедија за све Русе, па и за оне који се нису с њим слагали. Прије свега, он је био добра и пријатељски настројена особа. Ја, као новинар, сам га неколико пута интервјуисао и сјећам се да је био један од ријетих политичара који се спријатељио са новинарима.

Мијењао је своја стајалишта. Рекао бих да се, на примјер, веома противио НАТО бомбардовању СРЈ 1999. Сада, посљедњих пар година, одједном је почео подржавати Нову Украјину. Дакле, није био увијек досљедан, није увијек био логичан. Али захваљујући телевизији, постао је попут члана породице за многе Русе који су га гледали на телевизији током 1990-их, тако да је његова смрт веома, веома тежак ударац за цијелу Русију.

(Russia Today, Превела: Данијела Зец)