Прочитај ми чланак

Исповест новинара који је проверио Гашићеву диплому

0

bratislavga

Главни и одговорни уредник портала ‘Јужне вести’ покушао је да истражи порекло дипломе министра одбране, због чега је био на удару команданта Жандармерије.

Факултетска диплома министра одбране Братислава Гашића већ данима је тема свих медија у Србији.

Наиме, будући да се у јавности Гашић често спомиње тек као керамичар, а контрадикторне информације које сам даје о свом средњошколском образовању такође не доприносе уверљивости његових изјава, поставило се питање валидности његове дипломе са Економског факултета у Нишу.

Главни и одговорни уредник портала “Јужне вести”, Предраг Благојевић, летос је од овог факултета затражио на увид диплому министра Гашића:

– Са факултета су ми одговорили да немају његову диплому јер постоји само у једном примерку, и да се он налази код дипломираног економисте Братислава Гашића – каже за Дневно Благојевић.

Након тога је, како сам каже, 27. јуна 2014. године послао нови захтев на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја. У њему је тражио списак свих положених испита са датумима како би се дефинитивно разјаснила афера око школовања Братислава Гашића.

Када му на тај захтев није одговорено, послао је жалбу поверенику за информације од јавног значаја.

Тада је “запео за око” и самом министру.

– Недуго потом контактирале су ме пријатељи, такође новинари, и рекли ми да морамо да се видимо. Када смо сели, саопштено ми је да су се о мени распитивали људи из војне безбедности јер сам се распитивао о дипломи Братислава Гашића – прича за наш портал Благојевић.

Када је упитао своје колеге одакле им та информација, одговор није добио.

– Рекли су ми да не могу да ми то открију, али и њима је речено да се то дешава јер се симултано одвијала афера са докторатом Небојше Стефановића. Њихов извор им је рекао да је због тога “пољуљана безбедност земље”, будући да су дипломе два министра, полиције и војске, под знаком питања – наводи даље уредник “Јужних вести”.

uverenje-650x428

Према његовим речима, ускоро су почели напади на његов портал, а све је потекло од тадашњег заменика градоначелника Ниша који их је назвао “страним плаћеницима”. Након тога почели су да добијају увреде и претње на Фејсбуку, које су пријавили полицији, али идентитет преступника до данас није утврђен.

Првог септембра уследио је састанак Предрага Благојевића са Братиславом Гашићем у Крушевцу. Повод је био разговор о претњама новинарима његовог портала, али и интервју.

– Непосредно пре тога сазнао сам да мене није проверавала војна безбедност, већ Братислав Дикић, бивши командант Жандармерије. Гашић ми је то на нашем састанку и потврдио. Рекао сам му да сматрам да је и њему у интересу да се разјасни прича о његовом школовању – наводи Благојевић, додајући да се тај сусрет завршио договором да се у току недеље састану на Економском факултету у Нишу како би дефинитивно одагнали сумње о дипломи министра одбране.

bratislav-gasic

– У петак смо се заиста и нашли. У канцеларији сам, осим Гашића, затекао и секретара факултета, декана, бившу деканица Евицу Петровић која је сада продеканица, а ја имам информацију да је то сестра Бате Гашића и још пар људи које не познајем – присећа се уредник портала.

Секретар му је тада на увид дао диплому министра, али је дозволио да је узме у руке тек на потврдан миг самог министра.

Како тврди Благојевић, није нашао ништа сумњиво у дипломи, иако се ради о папиру у А3 формату, поцепаном и дијагонално излепљеном селотејпом.

Након тога је урађен и интервју са министром. Неколико дана потом, Благојевић је примио позив декана Економског факултета у Нишу који га је замолио да га посети.

– Отишао сам не знајући о чему се ради. Секретар ми је дао да потпишем неки папир. Не могу да кажем да ми га је потурио јер сам летимично погледао о чему се ради и потписао га. Одмах потом сам га упитао када ћу добити свој примерак потврде о дипломи. “Управо сте потписали да сте добили све што сте тражили” гласио је одговор секретара – закључује Благојевић.

На наше питање да ли и даље остаје његов закључак о валидности дипломе, Благојевић каже да није видео ништа спорно на уверењу, и да је све деловало уверљиво.

Братислав Гашић је првог марта ипак пружио јавности на увид своју диплому средње школе коју је завршио 28. августа 1986. године, пише Курир.

– Ја и дан-данас добро знам где је и каква је била моја матурска екскурзија и како смо се тада провели – рекао је министар за овај лист.

Остаје питање зашто је Гашић дозволио да се годину дана поставља питање његове дипломе, ако је све имао доказ у џепу?

 

Извор: Корени