Прочитај ми чланак

Чепурин: Гасовод мора да прође кроз Србију

0

Cepurin

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је у среду да цена руског гаса до лета може да буде значајно смањена, као и да будућа траса за снабдевање Европе гасом мора прећи преко територије Србије.

Он је рекао да треба разматрати питање како ће се транспортовати гас за четири године, када истекне уговор о транспорту руског гаса преко Украјине, и које су алтернативе гасоводу Јужни ток након одустајања од тог пројекта.

– Треба тачно проценити интерес и ми сматрамо да су у том домену важна три елемента – сигурност испоруке, могућност да се обезбеде загарантоване количине и конкуретна цена гаса – рекао је Чепурин на отварању руско-српске привредне изложбе у Београду.

Он је истакао да Русија „полази од тога да гасна магистрала мора прећи преко територије Србије“

Прелиминарни договор је да се изграде четири цевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

Гас ће ићи јужном маршрутом, преко Турске, доћи ће до границе са Грчком, и тада ће се приступити договарању са Европском унијом.

– Имајући у виду да су се наши партнери раније дефинисали према маршути, ако не буде актуелних бирократских препрека, Русија је спремна да се прикључи реализацији пројекта – нагласио је Чепурин.

Он је додао да је то веома важно питање не само за извознике и за кориснике гаса, већ и за земље југозападне Европе, целокупне Европе и Европске уније.

Чепурин сматра и да поново смањење цене руског гаса, која је претходно снижена крајем прошле године и у првом кварталу ове године, може да допринесе већој потрошњи тог енергента.

 

Tanjug