• Почетна
  • СВЕТ
  • Ако Русија прекрши „ракетни споразум“, САД ће предузети мере
Прочитај ми чланак

Ако Русија прекрши „ракетни споразум“, САД ће предузети мере

0

Martin-dempsi

САД би могле предузети војне мере у случају да Русија прекрши услове Споразума о уништавању ракета средњег и дугог домета (РСМД), изјавили су шеф Здруженог комитета начелника штаба Оружаних снага САД генерал Мартин Демпси и министар одбране САД Ештон Картер на седници сенатског Kомитета за наоружање.

Како је изјавио генерал Демпси, потенцијални одговор САД ће „одговарати условима споразума (РСМД)“. Говорећи у комитету, Ештон Картер је казао да САД „могу и хоће реаговати“ у случају да руска страна прекрши споразум.

Како је појаснио министар одбране САД, постоје три варијанте када Вашингтон може донети ову одлуку. У случају да се за САД и њихове савезнике појави претња да се нађу под ударом крстарећих ракета средњег домета, лансираних са земље, Вашингтон ће употребити активну одбрану, како би заштитио себе и своје савезнике, изјавио је Картер.

Осим тога, САД могу донети контрамере како би спречиле употребу овог оружја што, према речима министра, представља „отворену војну конфронтацију“. Трећа варијанта је, како је навео Картер, одбијање да се поштује споразум (РСМД).

Извор: rs.sputniknews.com