Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ: Из иностранства руше ауторитете у Србији, позвао сам Обаму да дође у Београд

0

nikolic predsednik srbije 07
Председник Србије Томислав Николић оценио је вечерас да неко изван Србије покушава да руши све ауторитете у Србији, јер им не одговара неко, попут Александра Вучића и његове владе ко има подршку грађана.

Он је рекао РТС-у да је премијер Вучић на путу да има толико негативних чланака колико је он имао на почетку председничког мандата, и да га тренутно ломе.

Неко се крије ко руши све ауторитете у Србији преко новинара и њихових власника који узимају неки динар за то, критиковао је председник, а на захтев да појасни, рекао је да сматра да то неко чини изван Србије.

„Неки странци се осећају толико одомаћено као да имају право да располажу са нашим функцијама и животима“, нагласио је Николић додајући да јасно стављају до знања шта им се свиђа, а шта не.

„Овде има много људи који су упрегнути који се финансирају преко неких пројеката за које конкуришу, како би добили новац, али онда имају обавезу да буду дежурни лешинари“, казао је он.

Николић је додао да је сасвим јасно да би успех Србије био дозвољен ако би испуњавала и оне друге налоге за које за сада још увек није изнедрио Србин који би их испунио.

Председник Николић је истакао да је најлакше манипулисати онима који немају поверење грађана, а ова влада, као што се види, има поверење.

„Иделано би им било да на власти имају неког ко зазире од својих грађана“, указао је он.

Николић је подсетио да оволико мера од 2012. до данас ниједна влада, а ни председник нису донели за десет година

Вучић одлично ради у Бироу за координацију служби безбедности

Председник Србије Томислав Николић одбацио је вечерас поједине тврдње да је упражњено место координатора Бирао за координацију служби безбедности, истакавши да тај посао одлично обавља премијер Александар Вучић.

Он је РТС-у рекао да ће тек када, и ако се буде са тог места повукао Вучић, он поставити другог.

„Ја не тражим од њега да остави место са којег се бори против криминала. Ако жели да настави ту борбу има потпуно одрешене руке“, нагласио је Николић.

Он је оценио да Вучић изванредно обавља ту дужност, и да се сви они који мисле да је то место упражњено варају.

„Потпуно сам задовољан“, поручио је Николић с тим у вези.

nikolic
НИКОЛИЋ: ОДМАКАО САМ ДАЛЕКО У ПИСАЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА КиМ

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је далеко одмакао у писању платформе за Косово и Метохију и да ће о томе разговарати са премијером Александром Вучићем, као и да „својим предлогом ризикује конацно решење“.

„Више није довољно рећи нећемо никад да признамо и прихватимо независност Косова и Метохије…“, рекао је Николић и додао да „онај ко мисли да нам отме Косово и Метохију“ мора да размишља о цени.

„Видећемо шта је и колико је прихватљива платформа, влада трпи изазове, има велике притиске. То је ситуација у којој морате пажљиво да мерите и мерим док стављам на папир оно што је реално“, рекао је Николић за РТС.

Николић је рекао да сваки човек у Србији има дилему када размишља о Косову и Метохији, те да је најтеже онима који ће остати забележени у историји да ли су нешто могли да учине а нису, да ли су нешто учинили или су били потпуно везаних руку.

Он је рекао да се „сваки дан затиче Косово на новом месту“ попут првих европских олимпијских игара у Азербејџану који није признао независност Косова и Метохије.

Према његовим речима, и неке државе које имају сличан проблем на својој територији имају сугестију, препоруку или савет да сарадују са Косовом, а како сматра, то ће се ширити.

Према његовим речима, референдум је нешто што најбоље одражава вољу грађана, али грађане Србије не треба питати на референдуму да ли треба да постоји независно Косово јер се одговор наслућује, па би се тако грађани увек пре одрекли ЕУ него Косова.

Говорећи о ЕУ, Николић је рекао да је сада све на ЕУ, те да поједини европски званичници можда, мекше или оштрије, износе услове који су до сада стајали по страни, нису изношени…

Он је рекао да свако будуће решење мора да има на уму и као услов без кога се даље не иде, посебност српске заједнице и додатну посебност четири локалне самоуправе на северу Косова и Метохије које Албанци нису успели да преузму, „ни оружјем, па би било бесмислено да то ураде преговорима са Београдом“.

Николић је рекао да ће сутра имати састанак са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем на којем добија информације како тече и изгледа „та дневна и ноћна мора у Бриселу за људе који тамо представљају Србију“.

Председник је рекао и да је тешко преговорати о уласку Србије у ЕУ и са истим људима преговарати о Косову и Метохију „кад тамо дођу представници Приштине са ством да су дошли у име независне државе и знају да имају подршку за такав став“.

410430_nikolic-obama 01_f
НИКОЛИЋ: ОБАМА ПОЗВАН У ПОСЕТУ СРБИЈИ

Председник Србије Томислав Николић потврдио је вечерас да је америчком председнику Бараку Обами упућен позив да посети Београд.

Николић је рекао РТС-у да председник САД вероватно не би дошао само у Србију, већ да је реалније да би он могао да посети нашу земљу у оквиру неке европске турнеје.

Како је додао, постоји жеља Србије да Обама посети нашу земљу, и то је прослеђено преко амбасаде САД, као што постоји жеља да или он оде у посету или да дође неки други председник.

„О томе да ли ће до тога доћи не излази се у јавност унапред, због могућности да се због промењених околности посета откаже. Амерички председник има обавезе планиране две године унапред“, рекао је Николић и оценио да би за односе Србије и САД било добро да после много година дође председник кога је изабрао народ.

НИКОЛИЋ: УСПЕО САМ ДА РАЗБИЈЕМ СТЕРЕОТИПЕ О СЕБИ

Председник Србије Томислав Николић оценио је вечерас да је успео да разбије стереотипе о себи и о политици коју је водио.

Он је за РТС-а казао да је на почетку мандата био дочекан непријатејски, са жељом неких да не успе.

„Било је јако тешко јер сам од првог дана, веома непријатељски, без много охрабрења дочекан у жељи да не успем да спроведем оно што сам говорио у кампањи. Ја сам се кандидовао да би успела Србија“, објаснио је Николић.

Он је рекао да грађанима треба још времена да схвате да треба да бирају председника који неће да буде вођа, и држи све палице у рукама, већ да бирају једног између себе који ће можда више желети да се тим послом бави и оствари заједничке жеље.

Николић је казао да се суочио са великим изазовима кроз које је Србија пролазила.

Tomislav-Nikolic

НИКОЛИЋ: НЕ ЗНАМ КО ЈЕ КРИВ ШТО НЕМАМО АМБАСАДОРЕ

Председник Србије Томислав Николић казао је вечерас да не зна ко је крив што немамо амбасадоре у многим важним државама, додајући да је на то у више наврата упозоравао владу.

„Свестан сам тога да немамо амбасадоре у неким државама, али не знам зашто их немамо. Свестан сам да Србија у последњих десет година води шатл дипломатију па посао амбасадора преузимају председник, премијер и министар спољних послова“, казао је Николић.

Истовремено је поручио да он, као председник, не може, без предлога владе да поставља амбасадоре.

Николић је упитао зашто министар спољних послова не напише писмо влади са предлозима људи за одређене државе.

Он је подвукао да је Србија неприхватљиво дуго била без амбасадора у САД, и да још нема амбасадоре, не само у Немачкој, већ и Хрватској.

КРИЗА У УКРАЈИНИ НЕЋЕ ДУГО ТРАЈАТИ

Председник Србије Томислав Николић изразио је вечерас наду да криза у Украјини неће јако дуго трајати и додао да се ситуација развија повољно.

Према његови речима, ситуацији у Украјини не даје за право ниједној страни да може остварити све што је замислила, нагласивши да би ситуација могла повољно да се развије, да стране врло брзо седну за преговарачки сто и договоре се, јер је очигледно да има превише оружја и да гине превише људи.

Добра околност председавања Србије ОЕБС-ом је да наша земља буде упамћена као држава која је председавала у време када је окончана једна велика европска криза, оценио је Николић.

Према његовим речима, у актуелној власти Србије нема никог ко заговара увођењење санкција Руској Федерацији.

„Србија има изузетну прилику да председава ОЕБС-у у ово тешко време. То је веома добра прилика да потврдимо изворне принципе на којима су основане међународне организације“, сматра шеф државе.

Николић је за РТС додао да ће после тога бити тешко следећој држави која председава да примењује једнострану политику.

Ссто се тиче увођења санкција Руској федерацији Николић је истакао да, чак, иако би Београд хипотетички гледано, увео казнене мере ЕУ, то ни за један промил не би отежао живот у Русији.

„Те наше санкције би биле као бува на медведа. Можемо само себе да угрозимо уводецехи санкције било коме на свету“, нагласио је Николић.

То је, према његовим речима, питање за будућа времена када је реч о чланству србије у ЕУ.

„Улазимо у њу свесни тога да ћемо морати да имамо заједничку спољну политику. Ставиће нас на веома тежак испит и тражити да следимо заједничку спољну политику“, објаснио је Николић.

Упитан за изјаву америчког државног секретара Џона Керија, он је истакао да је „вероватно неко урођено право политичара из великих држава да се играју речима које могу много тога да значе“.

Не бих употребио ни за једну државу реченицу која може да алудира на ратне сукобе“, поручио је Николић додајући да „не зна којем то лудаку падне на памет у свету да би могли поново да ратујемо“.

Он је нагласио да Србија још увек има изванредну позицију у свету, да нико не може нашој малој држави и великом народу да отворено каже шта треба да се ради.

Истовремено је нагласио да никоме у Србији не смета да свој утицај имају Русија и САД.

„Кога смо ми одбацили из Србије као партнера“, запитао је председник Николић.

Фото: Ненад Златановић

Фото: Ненад Златановић

НИКОЛИЋ: Тужилац је самосталан у раду, али не независтан од државе

Председник Србије Томислав Николић поручио је вечерас да је тужилац за ратне злочине самосталан у раду, али не и независтан од државе, указујући да је он орган државе Србије.

„Он је тужилац самосталана у раду, али не независтан. Он није орган Хашког трибунала, већ орган државе. Није постављен да само напада Србију“, подсетио је Николић и упитао ко је изведен пред суд на основу оптужбе које је припремило наше тужилаштво.

Он је за РТС-а, казао да је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић у једној изјави све оне који су били у Хагу осудио, а директно оптужио Александра Вучића и њега.

„На питање како коментарише мене и Вучића, рекао је, да није било таквих не би имали ни потребе да постоји тужилац за ратне злочине. Ја то не заборављам“, истакао је Николић додајући да је био обрукан од стране неких невладиних организација да је чинио ратне злочине.

На суђењу се, како је додао, испоставило да је тужилац био упознат са целом ујдурном, и да је сведок, који је доведен из затвора, показао велику част и храброст, када је рекао да га је Наташа Кандић водила код тужиоца, и да су му обећани лек против рака и стан да сведочи да је убијао.

С тим у вези Николић је подвукао да ће увек говорити шта мисли и да, ако неко мисли да крши Устав, може да га смени, али за то постоји процедура.

„Ја сам ту да штитим Србију. У Србији мора да постоји слобода не само за оне који нападају власт, већ и нас који смо преузели функције и кажемо шта мислимо“, нагласио је Николић.

Он е додао да се, вероватно, једини не боји онога шта ће да буде написано у новинама, да не зове уреднике и да не обезбеђује средства са рачуна јавних предузећа.

Што се тиче нових потерница Интерпола за грађанима Србије, Николић је оценио да је ово сада некакав нови ударац, чије се димензије још не знају.

Према његовим речима, све је почело са генералом Диковићем.

„Чим су се уплели дежурни који као лешинари чекају да Србији буде лошије, да черупају и стварају већи смрад, знао сам да се нешто спрема. Ако Србија има Интерполове потернице за Ганићем и Тачијем, иако се безмало спрдају с тим, не може Србија да буде жртва тога да приштинска администрација, када јој се прохте распише потерницу за неким грађанином Србије, а истовремено чекате када ће да почне суђење за потпуно доказан случај трговине органима иза којег су актуелни чланови администрације у Приштин“, рекао је председник Србије.

И с тим у вези је критиковао Вукчевића, указаваши да би „да је као тужилац за ратне злочине примао плату 20 година нико не би могао да га изненади неким ликом да је неко ратни злочинац“.

„Не тврдим да Срби нису учинили ратни злочин, као и Хрвати и Босанци. Било је појединаца у ова три народа које је рат одвукао да чине ратне злочине. Међутим само је Србија оптужена за систематско и планирнао вршење ратних злочина. То није речено никоме од оних који су против нас ратовали. Због тога би Србија требало да има мало достојанства“, поручује Николић.

Он сматра да Србија треба да разговара и пита ко је расписао потернице и ко их је прихватио, као и да ли имају исти третман као потернице за муслиманима или Хрватима који се угошћавају у ВИП салонима неких аеродрома док им се не каже да потерница Србије више не важи.

Србија, према његовим речима, не може да се понаша да није битно све оно што се уради нама, а прихвата све што други траже.

(Танјуг)