Прочитај ми чланак

МОЈ ОДГОВОР теби, Вучићу

0

vucicevi-investitori

О, велики Хероју од Фекетића! Морам признати, извештио си се. Да ли си ти лично писао овај текст, или неко ко је добрано вешт у томе, не знам. Али, извештио си се: одмах демагогијом удараш у главу кроз свој ауторски текст који си написао за Блиц, а који су сви теби верујући (не „верни“, већ „верујући) прочитали барем по једном. И још једном гласно, да их чује још неко.

За разлику од тебе, који мислиш да је проблем Србије „свако одсуство жеље да се оде у будућност“, ја верујем да народ ове земље није ретардиран и да жели да оде у будућност. Јер, у садашњости зарађује бедно. Чуди ме да ниси изишао и победоносно објавио најновије резултате Републичког завода за статистику: да те обавестим, оних 49.093 динара просечне плате се волшебно истопило на нешто више од 30.000. Зли језици, ха?

Где ти је напредна елита?

Кажеш, Вучићу, да је будућност „превише неизвесна, захтева превише труда…“ Кажеш, Вучићу (јадаш се) да твоја влада „нема подршку истог тог друштва или бар његовог најелитнијег дела у ономе што је основ сваке будућности“.

Ни у то не верујем, с обзиром на то да се хвалиш са 450.000 чланова. Ваљда међу њима има који залутали доктор наука, или барем мастер. Не рачунам Др Небојшу и Др Јоргованку. Не рачунам ни Мастер Тому. А и ако међу тих 450.000 чланова нема елите, онда – нема везе. Довољно је то народа да владаш.

Него, Вучићу, кукаш на време када си преузео кормило владе Србије. Кажеш да је 2014. године Србија по свим параметрима „БДП, незапосленост, сиромаштво, девастирана инфраструктура, корупција, привредни суноврат… – не само била у далекој прошлости, него је и сама, по свим стандардима, већ била прошлост“. И кукаш како си ти стегао зубе и кренуо то да исправљаш са визијом и надом у будућност и у 2016, 2017, па чак и 2025-ту.

Добро. Похвално, нема шта.

Него, у свему томе, има неколико проблемчића, па ако би дозволио да ти на њих укажем:

Ти си, о Хероју од Фекетића, на власти од 2012. Како је могуће да са својим коалиционим партнерима ниси за тих годину и по дана (и мало више) после избора 2012 баш ништа успео да поправиш? Како смо се то у 2014. нашли у девастираном стању?

Ти си, о Хероју од Фекетића, пре избора 2014. тврдио да имаш Маршалов план за Србију. До данас нико није видео ни М од Маршаловог плана. Пардон: нико од „пучанства“. Мислим, таква врста плана не подразумева да народ почне да цвили од мера штедње, него да ради. Такав план подразумева да сви добију наду, а не само чланови твоје странке.

А ни они не показују баш неки ентузијазам у последње време.

Кажеш, Вучићу, да ниси кренуо од нуле него из „дубоког минуса, и из далеке прошлости, оне у којој је обликована Србија, њене навике, менталитет, дух, њена свест и веровање у поразе, месије и велике белосветске завере“.

Како бих ти рекао… За те месије и велике белосветске завере била је задужена странка у којој си ти био – један од кључних људи.

Мање приче , више шанси

Кажеш, о Вучићу, да желиш људе да промениш и научиш „да је рад добар, да доноси резултат, ако не сталним помињањем тог рада, и сопственим примером?“
Немој да им причаш, Вучићу.

vucic-supermen

Дај им посао.

Дај сваком српском приватнику субвенције које је онај твој саветник што си својевремено хтео да га у затвор шаљеш (док си био радикал) – дао страним инвеститорима. Па да видиш како ће приватни сектор да процвета.

Подели отказе твојим партијским пијунима (волиш ти да се говори на шаховски начин), поједи лауфере, коње и топове које си посејао по јавним предузећима, па да видиш како ће да продише државна администрација.

Око измешаних митова се слажемо.

Али, ако већ имају Цара Лазара и Маркса, што им је покојни Слоба умешао у глави, зашто им ти досипаш со на рану и убацујеш Вебера и Лутера? Добро је, истина, што се бавиш мислиоцима. Био бих забринут да си урадио оно што је твој политички очух урадио: цитирао Тарабиће, слушао Вивалдија…
Драги Вучићу, у одељку „Ко је мрав, а ко је цврчак“ ти мењаш тезе.

Кажеш да „либерални атеисти постају зилоти, а православни милитанти демократе. Анархисти пруже руку легалистима, а неолиберали загриженим националистима“.
Кажеш још да им све смета, нарочито то што неко покушава нешто да ради.

Не смета, Вучићу. Поготово не смета ако неко покушава нешто да ради. Воле људи ове земље да раде. Проблем је о томе да им ти већ предуго обећаваш ‘леба без мотике. Тачније, то обећаваш твом чланству. А оно је незадовољно. Јер већ две и по године не виде (ни они) да је у Србији ишта боље. И просто им је непријатно кад виде колико све лошије живе. О томе си, надам се, обавештен од стране оних из Фактор плус?

Непристојно порођење

Него, да приведем крају: оног Пајтића не бих да помињем. Ако би се судило по ономе што су твоји чланови до данас о њему рекли, ако би се водио само званичним саопштењима странке, исти би већ две и по године трунуо у затвору, под претпоставком да је оно што су „ови твоји“ о њему рекли и написали – тачно.

Али, поредити Путина и Блера је безобразлук. Да се не лажемо, странка у којој си некад био је активно навијала за продају НИС-а Русима. Посета Путина Србији је била лоше одрађена. Заиграли се ови твоји саветници. Ти знаш како ти је било када је пљуштала киша над Новим Београдом, док је поред тебе стајао Владимир Владимирович.

Жао ми је, искрено, што није по Београду тукао град када је (оба пута) долазио Блер. Верујем ти да си са Путином причао о реформама и инвестицијама. Али, са Блером ниси имао шта да разговараш. Чак и ако га је платио твој пријатељ и брат, Шеик бин Зајед.

Ако ти није јасно зашто, подсетићу те на 1999. годину. На чињеницу да је Блер, много година касније, у својим мемоарима инсистирао на томе да се Србија (Југославија) бомбардује. На чињеницу да нас је називао варварима, дивљацима, отпадом историје.

Резултати изгубљени у магли
Жалиш се, о Вучићу, да се нико не бави резултатима твоје владе и нити једном бројком „која говори о томе да је то што смо радили дало резултат“.

Који резултат, Вучићу?

Да је незапосленост пала?

Јесте: зато што су у једном налету (кампање ради) инспектори позатварали пола кафића у Београду, па су сад неки тамо радници „пријављени“.

Незапосленост је пала зато што се читав град квалификованих Срба преселио у протеклих годину дана у Норвешку, а барем још један град у неке друге западне земље. Незапосленост је пала и зато што си на Заводу увео правило да ако се неко не јави на време – бришу га из евиденције незапослених.

Хоћеш да се бавимо бројкама које ће јасно да покажу да су инвестиције заправо научна фантастика у овој земљи?

Хоћеш да причамо о Железари Смедерево за коју сте сви у глас говорили да је решена? Или о ФАП-у и СИСА-и? Или о ИМТ-у и ИМР-у? О Икарбусу који још није видео ове из Мерцедеса? О фабрикама авионских делова, микрочипова, авиона?

Хоћеш да причамо о тим резултатима?

Кажеш да те нико (сем ових твојих пријатеља из света) не хвали.То је нормално, Вучићу: ови из света те хвале зато што им одговара то што ви потписујете све што се од вас тражи.
Ови из Србије не могу да те хвале. Зато што бољи живот није на видику. Осим за твоје партијске послушнике.
Ти, Вучићу, само причаш о послу. А њега нигде.

Могао си, барем једном, да примениш ону латинску изреку „Дела. Не речи“.
Кад боље размислим, применио си. Мало измењену, додуше. Речи. Не дела.
Видимо се на изборима.

(Колумниста, Александар Бечић)