Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО: Једемо јабуке препуне отрова!

0
jabuke-8

Фото: Инфографика

Светска организација Инвајронментал воркинг груп објавила списак воћа и поврћа које се третира отровима. Стручњаци кажу да је стање у Србији још горе.

Јабуке, брескве, нектарине и јагоде од воћа и целер, спанаћ и паприке бабуре од поврћа садрже највише пестицида према листи коју сваке године објављује светска организација Инвајронментал воркинг груп (ЕWG).

Председник Националне организације за заштиту потрошача Горан Паповић каже да је тешко рећи да ли и колико у воћу и поврћу на српским пијацама и у маркетима има ових опасних материја, које могу да изазову и карцином ако се неправилно користе.

Огромне количине

– Никад нисмо добили одговор од надлежних које пестициде су контролисали у воћу и поврћу, а знамо да су неки од њих опасни по здравље људи. Надлежни кажу да су вршили контроле и да пестицида нема. Нормално да их нема кад раде анализе на пестициде који се више не користе! – каже Паповић.

Професор Миладин Шеварлић с Пољопривредног факултета у Београду истиче да су пољопривредници необразовани кад је о употреби пестицида реч.

– Многи имају погрешно уверење да ће им ако додају мало више пестицида од прописаног, производња бити успешнија и сигурнија. Ретко ко контролише опрему коју користе и да ли млазнице правилно распрскавају препарат. Суштински проблем је у томе што се при стандардизацији шта је штетно то утврђује на основу уноса једног производа, а ми једемо мноштво производа.

pesticidi u vocu i povrcu. jpg

Масовна појава обољења од класичних тровања хемикалијама до канцера указује да се пренабрегава чињеница колико кумулативно унесемо пестицида на годишњем нивоу – каже Шеварлић и препоручује свима да засаде своју башту, почев од терасе па до пољопривредног газдинства. Клинички токсиколог др Драган Јоксовић каже да је питање има ли пестицида превише и о којој врсти је реч.

– Најгора последица по организам коју они могу да изазову је карцином – каже Јоксовић.

У Министарству пољопривреде су нам рекли да Фитосанитарна инспекција обавља контролу воћа и поврћа на присуство пестицида, а да ће нам резултате доставити данас.

(Курир)