Прочитај ми чланак

DEUTSCHE WELLE: На корак од принудне вакцинације за све?

0

vakcinacija dece 3,00

После смрти једног једноипогодишњег детета у Берлину – од, како је саопштено, последица малих богиња – у Немачкој су се развиле велике јавне дискусије о вакцинацији.

Политички и медијски мејнстрим чини све да би убедио Немце да вакцинишу своју децу. На радију, телевизији и у штампи из дана у дан се објављују извештаји о опасностима које прете од малих богиња и користима које доноси вакцинација. Владајућа коалиција (ЦДУ/ЦСУ и СПД) је предложила да се уведе обавеза вакцинисања деце. Опозиција (Зелени, Левичарска странка) се не слаже са тим предлогом и препоручује да се побољша рад на здравственом просвећивању, које би требало да доведе до повећања броја вакцинисане деце.

Према анкети здравственог осигуравајућег друштва ДАК из 2013, 80 одсто Немаца сматра да би вакцинисање деце требало да буде обавезно. Рекло би се да је то довољно велика већина да око потребе за вакцинисањем уопште не би требало да се воде велике расправе. Ипак, заговорницима вакцинације веома смета став жилавих противника те мере који, према проценама медија, чине четири до пет процената грађана Немачке. Оно што им још више смета јесте чињеница да ти противници остварују утицај на 20 до 30 одсто грађана које медији зову „скептичарима“.

Опасна или безопасна болест?

Већина лекара, баш као и влада у Берлину и велика већина медија, тврди да мале богиње нису безопасне и да је реч о болести која може да се тешко искомпликује. Магазин Шпигл наводи да „до 15 одсто инфицираних добија упалу средњег уха, десет одсто упалу плућа а једно од 1000 деце – упалу мозга“, те да „једно до троје од 1.000 оболеле деце умиру од инфекције“.

Исти магазин преноси да су евентуалне тешке последице вакцинације екстремно ретка појава и да „према једном немачком истраживању, долази до седам компликација на 16 милиона доза серума“; помињу се „упала мождане опне, разградња мозга и делимична парализа са сметњама у ходу“, али и наглашава да ни у једном таквом случају „није доказано да је обољење заиста било последица вакцинације или је случајно наступило непосредно после ње“.

За противнике вакцинације, међу којима такође има доста лекара, мале богиње су безазлена дечја болест која у правилу протиче без компликација. Издавач медицинског часописа Импф-репорт Ханс Толцин преноси да 20 до 30 процената пацијената ортодоксне медицине оболелих од малих богиња бива хоспитализовано, док нико од пацијената алтернативних ординација за лечење природним методама не доспева у болницу.

Толцин и његови истомишљеници указују да нема студија које доказују да вакцинисање против малих богиња доноси предност. С друге стране, он пише да је у Немачкој између 2001. и 2012. године било више од 1.500 случајева лакших и тежих последица вакцинисања – међу којима и 15 смртних случајева.

Политика немоћна спрам фармацеутског лобија?

Један од аргумената противника вакцинисања који има највећу тежину тиче се утицаја фармацеутске индустрије на медицину. Ова индустрија се бави великим бизнисом у коме се обрћу милијарде. Њене спреге са политиком и привредом те настојање да генерално спроведе концепт вакцинисања, већ више пута су доводиле до проблематичних студија, изостанка валидних истраживања или искривљеног приказа могућих контрадиндикација.

Многи противници вакцинације радо цитирају бившег немачког министра здравља (и садашњег премијера Баварске) Хорста Зехофера који је 2005. у интервјуу за телевизију ЗДФ признао да је политика немоћна спрам фармацеутског лобија.

Присталице вакцинисања обично називају противнике неодговорним људима који зарад сопственог егоизма ризикују здравље своје, па и туђе, деце. Но, као и у многим другим областима у којима глобално постоји противљење мејнстриму, и у овом случају две стране имају потпуно различита полазишта. Заговорници вакцинације верују званичној медицини коју оличава Светска здравствена организација. Противници у њу немају поверења и траже алтернативне путеве спречавања и лечења обољења.

Онај ко сматра да се високотиражним новинама, радију и телевизији може безрезервно веровати, нема разумевања за људе који су поучени друкчијим искуствима. И обрнуто: они који су мејнстрим, па и онај медицински, више пута затекли у лажи, у њему више неће видети благонаклони извор поузданих знања.

(dw.de – Саша Бојић)