Прочитај ми чланак

ПУКОВНИК КАСАД – УКРАЈИНА: Харков или како увести ратно стање (Видео)

0

ukrajina policija d
Служба безбедности Украјине (СБУ) је у суботу објавила видео запис признања непознате особе да је 22. фебруара починила терористичко дело у Харкову.

На претходну глупост, када је приказан видео о хапшењу снимљен у сумрак, иако је само неколико сати прошло од експлозије и још је био дан, надовезују се нове грешке СБУ.

Прво, признање се, монотоним читањем текста, даје у камеру. Лице починиоца се не види. У чему је онда смисао видео-признања?

Друга брљотина је опис самог терористичког дела. Особа са снимка каже да је за њега користила мину МОН-100. Што је апсолутно апсурдно, јер да је коришћена ова муниција са усмереном експлозијом, онда би било 40 мртвих, а не 4.

Подсећам вас да у мини МОН-100 има два килограма ТНТ-а и 400 подпројектила. Радијус ефикасног дејства МОН-100 је више од 100 метара.

Ефекат експлозије МОН-100 смо могли видети у случају трагедије у Волновахи, када је хунта поставила своју лажну заставу. Тамо су жртве терористичког дела биле погинулих 12 и око 20 рањених путника аутобуса. Иако се експлозија догодила на територији под хунтином контролом и покушавано је да се она представи као удар система „ГРАД“, на фотографијама се могао приметити карактеристични цилиндар подпројектила, који се налазе у мини МОН-100. У овом случају, апсолутно некарактеристичан ефекат дејства моћне експлозивне направе праћен је апсолутним недостатком материјалних доказа са места злочина.

А код видео-признања, ту су посебно интересантне речи наводног починиоца како је о награди почео да преговара после почињеног дела.

Другим речима, у питању је још једна смандрљана превара, толико неубедљива, да не би могла да издржи иоле објективну критику. Ово још једном потврђује деградацију украјинских специјалних служби, које су способне да делују само под стриктном америчком контролом.

Мада се мора признати да је, као и у случају Волновахе, на крају постигнут жељени ефекат: АТО, антитерористичке операције су проширене на Харковску област, што је довело до повећавања овлашћења војске. Само што баш на примеру Волновахе можемо видети како грабљење краткорочног ефекта може водити озбиљном погоршавању дугорочних позиција. И рат у Донбасу је започео наметањем режима антитерористичких операција, па је касније почело да се пуца, да лете и експлодирају гранате – отпочела су права војна дејства.

Сада је Харков једна од слабих тачака хунте. Све теже се може ослонити на локалне хунтине присталице. Криза и пад гривне потиру све режимске бајке о светлој будућности. А операција терорисања становништва, слична оној изведеној 2. маја у Одеси, може довести до друштвеног преокрета. Харков није Одеса, бар зато што је географски близу Руској Федерацији. Стога је био потребан терористички чин да би се превентивно увело ратно стање и дале одрешене руке специјалним службама и пунитивним органима.

ПС. Само бих да појасним да је у Волновахи вероватно употребљена ОЗМ-72 мина, иако се не може поуздано тврдити шта је тамо експлодирало – да ли ОЗМ-72 или МОН-50/100.

Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad – Харьков – расширение пространства войны
Превод: Ћирилизовано

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.