Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА: независност Косова историјска грешка

0

pol-neyavisnost-kosova_620x0

Емерик Шопрад открива зашто је у Бриселу јавно проговорио о страдању Срба на Косову и Метохији.

Париз је направио историјску грешку што је признао Косово. Оно је српска покрајина, срце српског бића. То би било исто као када би се једнога дана Сен Дени, у ком је чувена Базилика с некрополом француских краљева, и где је тренутно муслиманско становништво постало већинско, одвојио од Француске уз објашњење да постоји популација која је заменила староседеоце.

Овако за „Новости“ говори Емерик Шопрад, који је недавно у Спољнополитичком одбору Европског парламента, јавно проговорио о страдању Срба на КиМ. Овај функционер Националног фронта, поручује и да Косово никада не може да уђе у ЕУ зато што је „легло криминала и сноси одговорност за етничко чишћење Срба и другог неалбанског живља“.

У чијем је интересу нестанак Срба са КиМ?

– Све је, нажалост, наставак онога што се дешавало 1999. године, из времена нелегалног рата НАТО против Србије, чији је циљ био да се потврди сепаратизам Албанаца с Косова, који су, из демографских разлога, постали већински на овој територији. А ЕУ је следила америчку политику.

Ко профитира од тога?

– Углавном САД. Србија је православна земља, историјски блиска Русији, регионална сила. Разбијање Југославије имало је за циљ да се ослаби српски народ у корист других нација. Иза права мањина, крили су се стратешки интереси, амерички, али и немачки.

Како се данас поставити према дешавањима на Косову?

– Треба бранити права Срба. Они се налазе на својој земљи. Нема разлога да буду третирани као грађани другог реда.

Шта је решење за КиМ?

– Има много различитих модела, као што је, на пример, јака аутономија Западне Сахаре у сувереном Мароку. У сваком случају, Косово и Метохија, са својим специфичностима, треба да остане покрајина унутар Србије. Логика независности води у безилаз. Тим пре што Албанци с Косова имају мафијашку економију коју, углавном, одржавају шверцом, у шта сам могао да се уверим током моје посете пре неколико година. А то је веома опасно, и за локално становништво, и за ЕУ, ако жели да интегрише овај регион.

КОЛИКО су западне службе биле укључене у разбијање Србије?

– Познато је да је БНД у оно време подржавала ОВК. Прешло се с културног терена на политички, до сепаратизма. У потпуности разумем то што се Србија томе противи. Данас се наставља с потврђивањем те нелегалне независности. Косово су признале многе земље, пре свега из опортунизма, следећи САД, али га, такође, нису признале многе важне државе у свету.

(Вечерње Новости)