• Почетна
  • СВЕТ
  • ЕВРОПА: Где да се запослите, ако желите високу минималну зараду? Ево! (Графикон)
Прочитај ми чланак

ЕВРОПА: Где да се запослите, ако желите високу минималну зараду? Ево! (Графикон)

0

eurostat-jedna-cetvrtina-stanovnika-europske-unije0
У Европској унији је више него десетострука разлика између најниже и највише бруто минималне зараде – стоји у извештају Еуростата, објављеног пре неколико дана.

Близу 2000 евра, тачније 1923 евра – односно 582,000 форинти (око 231,000 динара – прим.прев.) – износи минимална плата у Луксембургу, како стоји у статистичком извештају Еуростата.

Објављеним извештајем (28.02.’15) обухваћене су само оне земље у којима је законски регулисан минимални доходак, тако да у њему нема података за Аустрију, Кипар, Данску, Финску, Италију и Шведску.

У приказаним подацима наводи се да је минимална зарада у седам земаља ЕУ већа од 1000 евра (Луксембург, Белгија, Холандија, Немачка, Ирска, Француска и Велика Британија), а у десет земаља месечна плата је нижа од 500 евра (Пољска, Хрватска,Естонија, Словачка, Летонија,Мађарска, Чешка, Литванија, Румунија и Бугарска).

Еуростатов графички приказ

Еуростатов графички приказ

Еуростат је поредио односе минималне плате и куповне моћи (ПКМ) по земљама, метод који се често користи за упоређивање њиховог животног стандарда.

Узимајући у обзир разлике у нивоу цена, разлике су наизглед мање, међутим, изражено у паритету куповне моћи (ПКМ), за луксембуршку минималну зараду и даље се може купити четири пута више робе него за исту у Буграској.

Међу земљама које спадају у кандидате за улазак у ЕУ, у које пре свега убрајамо Турску, минимална зарада је повољнија и износи 424 евра, за разлику од “европских” земаља, Румуније и Бугарске, где су плате око 218, односно 184 евра.

Треба нагласити и то да је најнижа зарада забележена у Албанији и износи 157 евра.

Извор: Óriási eltérések az európai minimálbérekben MNO Hu
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела: Габријела Ђошић, дипл.ецц

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.