• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Скупштина АП КиМ: Отворено писмо – цензура и фарса на ТВ Мост
Прочитај ми чланак

Скупштина АП КиМ: Отворено писмо – цензура и фарса на ТВ Мост

0

sap-kim

Поштовани,

Након што је Влада Р. Србије, поступајући по Бриселском споразуму, распустила Скупштине општине на северу КиМ и именовала привремене органе у ЈП „Мрежа-Мост“ уведена је цензура. Наиме, након потписивања Бриселског споразума између Владе Р. Србије и Владе тзв. Р. Косово и различитог тумачења споразума од стране актуелне власти, опозиције и грађана на северу КиМ, медијским спиновањем покушавате да обманете јавност, преносећи изјаве и ставове само актуелне власти.

Подсећамо вас да на северу КиМ постоји и функционише Скупштина АП КиМ, чији су посланици једино легални и легитимни (јер су изабрани по законима Р. Србије), и чији се ставови разликују од ставова актуелне власти по питању политике коју води према Косову и Метохији. Нажалост, од потписивања Бриселског споразума ваше екипе нису присуствовале ни једној седници, нити је неко од руководства или посланика имао прилике да преко овог јавног сервиса изнесе став и мишљење не само по питању Бриселског споразума, већ и по осталим питањима од јавног значаја.

Нпр. данима сте информисали јавност о отварању фабрика кошуља у З. Потоку и Житковцу општина Звечан, од стране тадашњег директора Владине Канцеларије за КиМ господина Александра Вулина. Обзиром да је то била обична фарса и да нису радиле ни пар дана, запослени у З. Потоку су ступили у штрајк у згради општине. О овом догађају нисте информисали јавност.

Предочавамо вам, да је Законом о јавном информисању и медијима, јавно информисање слободно и да не подлеже цензури, као и то да би грађани могли да формирају сопственo мишљење о појавама, догађајима и личностима, неопходно je да се обезбеди разноврсност извора информација. Такође вам предочавамо да је Уставом Р. Србије забрањена цензура и да свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештен о питањима од јавног значаја и да су средства јавног обавештавања дужна да то право поштују.

Искрено се надамо да информација објављена у часопису „Магазин Таблоид број 331“ није тачна, да у име Владе Р. Србије, спиновање и пропаганду врши Марко Кнежевић, блиски пријатељ Александра Вулина, који уговором обавља привремене и повремене послове у вашем јавном сервису и који је истовремено и члан надзорног одбора испред Владе.

Надамо се да ће те ове наше примедбе прихватити добронамерно и отклонити све недостатке и пропусте у циљу објективног информисања јавности на КиМ.

Достављено: Директору Владине канцеларије за КиМ, господину Марку Ђурићу. УНС, Председници госпођи Љиљани Смајловић NUNS, Председнику Вукашину Обрадовићу

С, поштовањем 

Скупштина АП КиМ

Потпредседник Скупштине   

Добросав Добрић      

(НСПМ)