Прочитај ми чланак

ОРБАН: Мултикултурално друштво је илузја!

0

Viktor-Orban-nspm

БУДИМПЕШТА – У свом годишњем говору о стању нације мађарски премијер Виктор Орбан осудио је данас мултикултуралност и либерализам и обећао да ће се борити против таласа миграција које „прете да његову земљу претворе у избеглички логор“.

Орбан је истакао како је његова влада напустила неолибералну економску политику, мере штедње и либералну социјалну политику која одбацује хришћанску културу, преноси АП.

Мађарски премијер је такође мултикултурално друштво назвао „илузијом“. Орбан је истакао како је мађарски човек „по својој природи политички некоректан, а то значи да није изгубио здрав разум“. Орбан је критикован на Западу због своје прошлогодишње изјаве како жели да Мађарска буде „нелиберална“ држава.

Говорећи о мигрантима, Орбан се запитао да ли је могуће укључити људе који нису спремни да прихвате, а у „неким случајевима су решени и да униште“ европску културу.

Орбан је такође запитао да ли може да се спречи враћање духа Хладног рата и да ли Мађарска може да спречи Русију да не буде поново њен непријатељ.

„Може ли Мађарска да подржава украјинску независност и безбедност етничких Мађара у Транскарпатији, а да у исто време заштити своју енергетску безбедност и економске интересе“, запитао се Орбан, истакавши како изабране мађарске вође морају да одговоре на та питања са позиције оданих чланова ЕУ и НАТО, чувајући истовремено безбедно место за њу у несигурном свету.

 

Tanjug