Прочитај ми чланак

Луначек: Признање Косова биће услов за улазак Србије у ЕУ

0

Ulrike Lunacek

БЕОГРАД – Потпредседница Европског парламента Урлике Луначек изјавила је данас да ће у њеном наредном извештају о Косову писати да је постигнут известан напредак када је реч о северу покрајине, али и додала да ће нормализација односа и признање Косова бити услов за улазак Србије у Европску унију.

„За тако нешто не постоји никакав документ, али је то политички консензус – нормализовани односи са Косовом и на крају и признавање Косова биће услов за улазак Србије у ЕУ“, рекла је Луначек у интервјуу Куриру.

Она је подвукла да ЕУ више никада неће прихватити новог члана који нема јасно одређене и међународно признате границе, како што је урадила с Кипром.

Говорећи о свом извештају, Луначек је рекла да ће у њему писати да је постигнут известан напредак када је реч о севера Косова, нарочито са изборима за градоначелнике и повећањем броја пројеката које на северу финансира ЕУ.

„Наглашавам потребу да се настави са формирањем заједнице српских општина, што би требало да учини сувишном даљу потребу за нетранспарентним паралелним струкутрама“, подвукла је Луначек.

ПОДРЖАВАМ ПРОШИРЕЊЕ ЕУ, УПРКОС ЗАМОРУ

Луначек је изјавила да подржава проширење Европске уније, упркос замору који постоји и код становништва и код влада многих земаља чланица Уније.

Луначек је рекла да је Влада Србије почела веома абциозно 2014. године и да јој сада треба додатни подстицај како би остала на правом путу и одржала ту посвећеност.

Тежња Србије и целокупног западног Балкана ка демократској, политичкој, социјални и економској стабилноти је гавни циљ процеса проширења, додала је и нагласила да подстиче поствећеност Владе Србије процесу европских интеграција, као и Србију да настави систематично са социо-економским и правосудним реформама, укључујући и борбу против корупције.

Та борба против корупције, уверена је Луначек, омогући ће да Србија ефикасно спроведе оно што је неопходно за будуће чланство у ЕУ.

„Без интеграције свих држава западног Балкана мировни пројекат ЕУ неће бити потпун“, рекла је она.

Луначек је оценила да ће нормализовани односи са Косовом и на крају и признавање Косова бити услов за улазак Србије у ЕУ, истакавши да за тако нешто не постоји никакав документ, али да је то „политички консензус“.

„ЕУ више никада неће прихватити новог члана који нема јасно одређене и међународно признате границе, како што је урадила с Кипром“, рекла је она.

На питање да ли очекује разјашњење случаја трговине људским органима на Косову, Луначек је одговорила потврдно, напомињући да су оптужбе тешке и да јавност тражи да зна шта је истина.

Упитана да ли премијер Александар Вучић води Срибију ка стабилноти и просперитету, с обзиром да је пријатељски настројен и према ЕУ и да одржава добре односе са Русијом и Кином, потпредседница ЕП је одговорила да није противуречно имати добре односе са неколико различитих играча.

(Танјуг)