Прочитај ми чланак

ГРЧКИ МУЗИЧАР ЈОРГОС ДАЛАРАС: Још увек сам бесан што је Србија бомбардована

0

Jorgos Dalaras grcki muzicar
Прошао сам кроз нека разорена српска села и то је било застрашујуће. Имам неке фотографије које ме и даље избацују из такта због гнева који осећам.

Грчки музичар Јоргос Даларас одржаће 10. марта концерт у Сава центру, на отварању 16. Гитар арт фестивала.

Уметник из Пиреја том приликом ће представити нови албум, а извешће и своје највеће хитове. Његови фанови се надају да ће му те вечери подршку пружити његов пријатељ Горан Бреговић, као и Здравко Чолић, који је певао на једном његовом албуму, али грчка звезда то не жели да открива.

– Свираћемо песме из мог опуса, а концерт ће трајати два сата. Међутим, главно је то што ћемо публика и ја бити заједно на сцени.

По чему памтите сарадњу с Гораном Бреговићем?

– Брега и ја смо постали пријатељи мимо посла. Упознали смо се у периоду који је био посебно тежак за вашу земљу. Чини се да је Балкан леп простор, али баш зато што је леп има велику историју, која му прави замке. Мало-мало па доживљава трагедије, а лоше је то што људи трпе. Горан је често долазио у Грчку и ја сам одлазио у Београд. Свирали смо заједно. Последњих година срећемо се у иностранству, на неким заједничким концертима.

Издали сте заједнички ЦД, на којем је певао и Здравко Чолић.

– То је било добро. Не знам да ли би се људима допало да песме слушају у преводу уместо на оригиналном језику.

Кад је Југославија бомбардована, направили сте концерт на Аристотеловом тргу у Солуну како бисте помогли унесрећеним људима.

– То је било сурово време. За мене је то било драматично искуство. Имали смо потребу, ја и још неки музичари из Грчке, да помогнемо и зато смо свирали на том тргу док је бомбардовање Србије још трајало. Прошао сам кроз неколико српских села и то је за мене било застрашујуће. Сачувао сам неке фотографије, које ме и даље избацују из такта због гнева који осећам.

Због вашег ангажовања на помоћи Србији добили сте признање за хуманитарни рад од Уједињених нација.

– Не знам да ли сам то признање заслужио, али неко је запазио да радим праву ствар. Можда људи који су стекли углед треба да буду пример другима.

(kurir.rs)