• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • ЕДВАРД СНОУДЕН: Стејт департмент се неће зауставити на Њемцову, они ће ићи даље
Прочитај ми чланак

ЕДВАРД СНОУДЕН: Стејт департмент се неће зауставити на Њемцову, они ће ићи даље

0

stejt-department-snouden

Индикативно је да је Вашингтон одреаговао само неколико минута након злочина. Убиство либералног опозиционара Бориса Њемцова је покушај да се направи „Мајдан“ у Русији.

У ноћи на суботу на мосту код Кремља Борис Њемцов упуцан је из аутомобила који је пролазио поред њега. Очигледно је да време и место убиства нису изабрани случајно.

Либерална опозиција је 1. марта намеравала да одржи Марш Пролећа у центру Москве. Градске власти су дозволиле одржавање марша на југоистоку престонице. Сада опозиција инсистира да се 1. марта одржи такозвани „посмртни“ марш на месту где је убијен Њемцов, на неколико десетина метара од Кремља.

Истражни комитет РФ је саопштио да је злочин био пажљиво испланиран, да су његови организатори и извршиоци били упознати са вероватном маршрутом кретања политичара.

Истражни комитет разматра неколико верзија. Главне су: провокација ради дестабилизације политичке ситуације у земљи и исламско-екстремистички траг (постоје сазања да је Њемцов добијао претње због свог става поводом убиства новинара часописа „Шарли Ебдо“ у Паризу). Такође, проверава се верзија везана за украјинска дешавања.

Не искључују се ни верзије везане за пословну делатност Њемцова и лично непријатељство према њему, као ни неке „животне околности“.

„Које год верзије да се сада помињу, треба имати у виду да непријатељи наше земље, разне битанге максимално користе све што могу да дестабилизују ситуацију“ – изјавио је лидер комуниста Генадиј Зјуганов.

Убиство Њемцова је цинично изрежирано против Русије, рекла је шеф одбора Државне Думе Русије за безбедност и борбу против корупције Ирина Јароваја.

„Јасно је да оно има несумњиву провокациону, несумњиво наручену и несумњиво изазивачку природу. Тај злочин је очигледно цинично изрежиран против Русије“ – оценила је Јароваја.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров отишао је још даље, упозоривши:

Само су снаге заинтересоване за изазивање напетости могле поћи на овако подмукао корак. Организатори убиства Њемцова су се надали да ће цео свет оптужити русководсто Русије и да ће се подићи талас протеста. Нема никакве сумње да да су ликвидацију Њемцова организовале тајне службе Запада које на све могуће начине покушавају да изазову унутрашњи конфликт у Русији“.

Кадиров је још додао:

„Прво човека себи приближе, дају му крила, називају га пријатељем Америке и Европе, а затим га преинесу као жртву да би за то оптужили политичко руководство неке земље. Таквих примера је много. Таква им је пракса“.

Индикативно је да су САД буквално неколико минута после убиства Њемцова реаговале на тај злочин.

Бивши сарадник америчких тајних служби Едвард Сноуден написао је на својој страници на једној друштвеној мрежи:

„Почели су да уклањају оне које су хранили много година. Нису им потребни они који не могу да испуне њихове планове и који знају њихове тајне. Стејт департмент се неће зауставити на Њемцову, они ће ићи даље“.

(Факти)