• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • КРЕНУЛО ЈЕ. „РЕДИТ“ ВЕСТ БИ-БИ-СИЈА НАЈАВЉУЈЕ КАО: „Путин убио руског опозиционог лидера“
Прочитај ми чланак

КРЕНУЛО ЈЕ. „РЕДИТ“ ВЕСТ БИ-БИ-СИЈА НАЈАВЉУЈЕ КАО: „Путин убио руског опозиционог лидера“

0

ЦИА ФБИНајвећи агрегатор вести (и пропагандистичко средство) на интернету је амерички reddit: the front page of the internet. И форумаши тамо постављају линкове, али се то ради и у виду посла. Тако је вест Би-Би-Сија најављена под горњим насловом, а мора се признати да то и јесте порука куће, која иначе обучава и овдашњи, кадар РТС-а.

Док ово пишем је један сат по поноћи, а на стотинак алтернативних извора нема озбиљнијих чланака.

Уз изузетак онога што је написала Степска сврака, лопужа, али која да пише и (о неким темама) да мисли зна. И добро је текст закључила – јуче је у Ленглију било унапређења: The Vineyard of the Saker: Breaking news: FALSE FLAG IN MOSCOW!

Али ево превода првог већег медијског напада:

boris-nemcov-foto-twitter-russia-today-7

Би-Би-Си: Убијен опозициони руски политичар Борис Немцов

Господина Немцова су убили на мосту надомак цркве Светог Василија и Кремља. Водећи руски и опозициони политичар и бивши заменик премијера, Борис Њемцов, убијен је у Москви, како кажу руски званичници.

Непознати нападачи су из аутомобила у леђа господина Њемцова пуцали четири пута, док је прелазио мост с погледом на Кремљ, саопштила је полиција.

Умро је неколико сати после апела за подршку маршу против рата у Украјини, који у недељу треба да се одржи у Москви. Кремљ је саопштио да је руски председник Путин осудио убиство.

Борис Њемцов је био један од водећих економских реформатора Русије 1990-их. (архивска фотографија из 2009.)

Господин Њемцов је у недавном интервјуу рекао да страхује да би га Путин могао убити због његовог противљења рату у Украјини. Господин Њемцов (55) је био први потпредседник владе под председником Борисом Јељцином 1990-их.

Репутацију економског реформатора стекао је док је био губернатор једног од највећих руских градова, Нижњег Новгорода (у ствари, Нижњегородске области – прим. прев.).

Када је пао у немилост Јељциновог наследника Путина, г. Њемцов је постао отворени опозициони политичар.

Торбјорн Јагланд, генерални секретар Савета Европе, осудио је убиство, и у твиту рекао: „Шокиран сам и згрожен што је убијен кључни лидер опозиције Борис Њемцов. Убице морају бити изведене пред лице правде.“

moskva ubistvo 53-1


„Путинова агресија“

Господин Њемцов је убијен око 23:40 (20:40 ГМТ) у петак, док је у пратњи жене прелазио мост Бољшој камени, саопштило је руско министарство унутрашњих послова.

Био је погођен из пиштоља, из белог аутомобила који побегао са места злочина, саопштио је полицијски извор руској агенцији Интерфакс.

Према руском њус веб-сајту Медуза, „из кола је изашло „неколико људи“ који су пуцали у Њемцова. Један од колега политичара из његове Републичке партије Русије – Партије народна слобода, потврдио је смрт Њемцова.

„Нажалост, сада испред себе гледам тело Бориса Њемцова“, цитира га руски њус веб-сајт Лента.ру.

Господин Њемцов је у свом последњем твиту упутио апел разједињеној руској опозицији да буде јединствена у антиратном маршу планираном за недељу.

„Ако подржавате обустављање рата Русије у Украјини, ако подржавате заустављање Путинове агресије, дођите на Пролетњи марш 1 марта на Маријино“, написао је.

Борис Њемцов је био један од водећих економских реформатора Русије 1990-их. (архивска фотографија из 2009.)

Борис Њемцов је био један од водећих економских реформатора Русије 1990-их. (архивска фотографија из 2009.)

Раније овог месеца, руском њус веб-сајту Собеседник је рекао да страхује за свој живот.

„Бојим се да ће ме Путин убити“, рекао је Њемцов, како пише у чланку (на руском) од 10 фебруара.

„Верујем да је он започео рат у Украјини“, рекао је. „Више га не могу поднети.“

Путина навелико оптужују да је крив за крваву побуну у источној Украјини – што он пориче. Скоро 5800 људи је погинуло, а најмање 1,25 милиона побегло из својих домова, према УН.

Украјинска влада, западни лидери и НАТО кажу да постоје јасни докази да Русија побуњенике помаже са тешким наоружањем и војницима.

Независни експерти понављају ту оптужбу, Москва је пориче, инсистирајући на томе да су сви Руси са побуњеницима „добровољци“.

Да ли сте у Русији? Каква је ваша реакција на смрт Бориса Њемцова? Можете нам се јавити на [email protected].

Извор: Russia opposition politician Boris Nemtsov shot dead
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.