Прочитај ми чланак

ХРВАТСКЕ НОВИНЕ: Са Албанцима нису чиста посла

0

113043278754dce75813532768936340_orig

Загреб – Онако како су пристигли, становници Косова и Метохије су и нестали са границе Мађарске и Србије, пише хрватски Јутарњи лист.

У издвојеном делу текста, који ће бити објављен у недељу, наводи се да 24. фебруара, када је новинарска екипа посетила Суботицу, није био најављен ниједан ванредни долазак аутобуса са југа Србије на суботичку аутобуску станицу.

“И таксисти стоје беспослено, тек један од њих, обазирући се да негде около нема полиције, преговара са групом младих Сомалијаца. За разлику од Авганистанаца, они су врло уредни, један од њих на солидном енглеском објашњава да им је циљ Запад, али и да немају на уму неку одређену земљу“, пише у репортажи.

Јутарњи наводи да су им таксисти испричали како су имали проблема са мигратима са Косова и Метохије и да им је полиција строго забранила да их возе даље од Палића.

“Они који су хтели да зараде више, возили су их до границе, тако да су завршили као саучесници у помагању илегалног преласка државе границе код судије за прекршаје. Најчешће одредиште била је Вила Лира на Палићу, коју је закупио косовски Албанац Сами Хакај и претворио у транспортни пункт. Уз наплату, осигуравао им је смештај и храну, те их одатле пребацивао преко границе“, пише Јутарњи.

У Вили није било никога, ни гостију ни особља, на улазним вратима стоји порука да је на снази колективни одмор.

“То са Албанцима нису била чиста посла. Имали су некакав план, ко би могао толико људи у кратком временском периоду да покрене“, наводи један од таксиста.

Јутарњи истиче и да постоје три теорије о томе зашто су косовски Албанци одједном кренули ка границама Европске уније.

“Део спрских медија је понављао тезу неких политичара да је имигрантски талас требало да компромитује Србију како би се њој поново вратио Шенген. Други су тврдили да цела прича одговара Београду, који би истицао Западу да је Косову дао државу, а да сада људи беже из ње. Постоји и трећа, можда вероватнија прича коју заступа Ласло Торочкаи, начелник општине Асоталом, који каже да су Албанци са Косова кренули у Немачку како би добили финансијску помоћ, да зато воде децу, а када им Немачка буде помогла спремни су да се врате на Косово“, закључује се у делу објављеног текста на порталу Јутарњег листа.

(Б92)