Прочитај ми чланак

ДВЕРИ СЕ противе продаји домаћих банака (Видео)

0

dveri-protiv-prodaje-cacanske-banke

Да ли се Чачанска банка продаје Турцима као део државног програма обележавања 200-годишњице од Боја на Љубићу и ослобођења од турског ропства у Другом српском устанку?

Последњих 15 година Србија је на распродаји, a ова, 2015. година за Владу Србије је година тоталне распродаје свих преосталих природних и привредних богатстава.

Прво што су урадили властодршци после 5. октобра било је гашење четири највеће домаће банке и СДК, и ослобођење тржишта за стране банке којима је у руке предат комплетан државни платни промет. Од тада смо робови страних банака које имају највеће каматне стопе у Европи и непрестано износе огроман екстрапрофит уиностранство. Колико је наша власт била антидржавна најбоље говори податак да су стране банке чак добијале стимулације и ослобођење од порезаод стране државе за ново запошљавање. Данас стране банке држе 80% нашег банкарског тржишта. Исто је и у случају других страних компанија које држе 80% тржишта у области медија, трговине, издавања уџбеника, производње лекова…

Када страни инвеститори долазе у Србију њима секлањају сви од председника државе, преко премијера и министара, до градоначелника и председника општина. Они добијају велике субвенције из буџета за свако новоотворено радно место, као и бесплатно земљиште и друге повољности, док сав профит без додатног опорезивања одлази у иностранство, често уз лажно књиговодствено приказивање да се послује без икаквог добитка. А шта добијају домаћи привредници од државе? Само нове инспекције и порезе.

Када продајемо домаћу банку не продајемосамо банку већ и тржиште, и то природни монопол на том тржишту. Која страна банка има интерес да по повољним каматним стопама инвестира у домаћу привреду? Њихов интерес је да смање број радника, повећају профит и изнесу га у иностранство. Једино домаћа, и то државна банка уместо профита може на прво местоставити државни интерес покретања и подржавања домаће производње помоћу повољних каматних стопа. Зато се противимо продаји Чачанске банке и свих других домаћих банака. Супротно томе, залажемо се за њихово укрупњавање, докапитализацију и формирање Развојно-инвестиционе државне банке Србије.

Коначно, да ли се то Чачанска банка продаје Турцима као део државног програма обележавања 200-годишњице од Боја на Љубићу и ослобођења од турског ропства? Не будимо наивни. Турска се увелико враћа на Балкан, обнављајући своју вољу за ширењем и освајањем, и то више не само преко телевизијских серија.

Обраћање на конференцији за медије испред седишта Чачанске банке у Чачку, одржаној 27. фебруара 2015. године

(ДВЕРИ)