Прочитај ми чланак

ПОЧЕО 43 ФЕСТ: 20 филмова које обавезно треба погледати (Видео)

0

fest sava centar
Доделом признања „Београдски победник“ Милени Дравић и руском редитељу Александру Сокурову отворен је 43. издање највећег домаћег филмског фестивала „Фест“.

Отварање је обележено скромном верзијом црвеног тепиха којим су прошетали неки од гостију, као и пех диве српског филма Милене Дравић која је приликом изласка на сцену Сава центра пала. Уследило је громогласан аплауз публике.

– Дочекала сам се као Мадона синоћ – рекла је достојанствено Милена која на срећу није повређена, додавши да је изузетно почаствована што је добила награду.

– Годинама сам гледала победника изнад Ушћа и сада сам дочекала да се са њим на Фесту сусретнем – казала је Милена Дравић.

Домаћини церемоније отварања били су глумци Милош Тимотијевић и Христина Поповић. Публика у “Сава центру” је имала прилике да види специјални прилог у којем су евоциране успомене на почетке фестивала. Хор “Вива Вокс” је отпевао једну нумеру, а потом су се публици обратили глумица Неда Арнерић која ће председавати жиријем главног такмичарског програма и писац из хрватске Миљенко Јерговић који ће председавати жиријем програма „Српски филм“.

– Гледаћемо филмове као сав остали нормалан свет – рекао је Јерговић

Фест је отворио градоначелник Београда Синиша Мали. Његов говор је на почетку био прекинут са неколико звиждука, да би потом уследили аплаузи.

Након церемније отварања почела је пројекција филма “Сен Лоран”, француског редитеља Бертрана Бонелоа о славном модном креатору Ив Сен Лорану.

У 10 дана Феста биће приказано 90 премијерних филмова и 43 репризна на укупно 242 пројекције у дворанама Сава центра, Дома омладине Београда, Дворане културног центра, Дома синдиката и Биоскопа Фонтана.

fest filmski kriticari 0
УМЕТНИЧКИ КРИТИЧАРИ: Филмови са ФЕСТ-а које не бисте требали да пропустите

У потрази за одговором на питање како се снаћи у мору добрих наслова, а да не пропустимо оне најбоље, екипа Телеграфа одабрала је “најбоље од најбољих” који су дали своју препоруку и “задњи суд”.

Само за Телеграф о топ 5 филмова које не смете пропустити на овогодишњем ФЕСТ-у причају уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, нови селектор Младен Ђорђевић, редитељ Вук Ршумовић (аутор филма “Ничије дете” награђеног на филмском фестивалу у Венецији), критичар Милан Влајчић и критичар и теоретичар филма и књижевности Дејан Огњановић.

Југослав Пантелић (уметнички директор ФЕСТ-а)

Будала (Дурак)

Бели Бог

Вук

Сен Лоран

Туриста

– Бићу веома концизан. Остварење “Будала” треба да гледате зато што је опомињујући, “Белог Бога” зато што га најбоље описују речи “читај између редова”, “Вука” зато што је искрен, “Сен Лорана” зато што је без пардона и “Туристу” зато што је за размишљање.

Младен Ђорђевић (селектор ФЕСТ-а)

Самурај

Р 100

У подруму

Тежак дан

Туриста

– Прва два наведена филма – “Самурај”, и “Р 100″ су занимљива остварења са карактеристичним “суспенсом” која ће заинтригирати и испровоцирати публику на прави начин. “Тежак дан” сам препоручио зато што је оличење виталности савременог јужнокорејског филма. “Туриста” је, пак, без премца најбоље европско остварење, које на фантастичан начин испреда причу о сукобу норми и потиснутим слободама и нагонима.

Вук Ршумовић (редитељ)

Туриста

Потрага

Дивље приче

Једнаки

Бабадук

– “Туристу” ћу гледати због сјајног режисера Рубена Естлунда који је био на “шортлисту” за Оскара. “Потрагу” предлажем јер је ово остварење радио Мишел Азанависијус на којег носим лепе успомене још са фестивала у Палм Спрингсу где смо се упознали. Филм “Дивље приче” има сјајне рецензије, а свакако је добра препорука и то што је био на “шортлисту” за Оскара. Остварење “Једнаки” нећу пропустити, јер је сценарио писала моја колегиница Милица Пилетић чији рад више него добро познајем и сам је по себи добра препорука… “Бабадук” ћу између осталог гледати и зато што ће се на шпици појавити и моје име. Уствари, једва чекам да видим како је испало ово остварење сјајне редитељке Џенифер Кент.

Милан Влајчић (критичар)

Човек птица

Ноћне хронике

Бели Бог

Ничије дете

Госпођица Џули

– У наредних 11 дана гледаћу само 50 филмова (смех)… Препоручио бих остварење Вука Ршумовића “Ничије дете”, Оскаром награђени филм “Човек птица”, а свакако мислим да не би требало пропустити “Госпођицу Џули” сјајне Бергманове љубимице Лив Улман.

Дејан Огњановић (критичар и теоретичар филма и књижевности)

Девојка се враћа кући сама, ноћу

Р 100

Бели Бог

Тежак дан

Видим, видим

– Филм необичног наслова “Девојка се враћа кући сама, ноћу” предлажем као представника сјајне иранске кинематографије чији наслови овде ретко где могу да се погледају, осим на фестивалима. Остварење је свакако интересантно и као “егзотични” спој елемената хорора, трилера и вестерна. “Р 100″ препоручујем због аутора Хитошија Мацумотоа чије је претходно остварење “Симбол” баш као и потоње рађено у духу надреализма и црне комедије. И док ми је “Бели Бог” привукао пажњу заплетом из неуобичајеног угла, трилер са јаким елементима црне комедије “Тежак дан” истакао се у богатој јужнокорејској кинематографији, а аустријски “Видим, видим” издвојио се – неконвенционалношћу и необичним миксом хорора, драме и елемената арт филма.

Овогодишњи ФЕСТ отвориће, ван конкуренције, француски филм Бертрана Бонелоа “Сен Лоран”, биографија славног модног креатора Ив Сен Лорана. Међу гостима ће, поред представника такмичарских филмова, бити и Ричард Драјфус, Мохсен Махмалбаф, Сергеј Безруков, Давид Олефан, Вас Вестмореланд…

Добродошли на 43. ФЕСТ!

(Блиц, telegraf.rs)