• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Мишљење
  • ЗАШТО САД И САВЕЗНИЦИ ИЗ КОАЛИЦИЈЕ „грешком“ систематски наоружавају исламисте из ИДИЛ-а?
Прочитај ми чланак

ЗАШТО САД И САВЕЗНИЦИ ИЗ КОАЛИЦИЈЕ „грешком“ систематски наоружавају исламисте из ИДИЛ-а?

0

obama islamisti
Пре четири дана је CNN објавио снимак из ирачке провинције Ал-Анбар на којој се виде америчке јуришне пушке, оклопна возила, ручни бацачи и друга војна опрема којом се у ратним походима служе исламисти такозване „Исламске државе“. 

Нешто раније је пензионисани амерички генерал Весли Кларк за CNN признао да је Пентагон наоружавао ИДИЛ како би уништио либански шиитски покрет Хезболах.

С друге стране, портал Infowars јавља „како Одбор за националну безбедност и одбрану ирачког парламента поседује фотографије два британска авиона која су достављала оружје ИДИЛ-у, а која су оборена од стране ирачке противваздушне одбране. Лидер одбора, Хакем Ал-замела, ову је информацију пренео Врховном исламском већу Ирака.

Овај су инцидент пренели инострани и алтернативни медији, али је прећутан од највећих медијских кућа и агенција у САД-у и Европи.

Високи ирачки званичник Хакем Ал-замела је додао да влада у Багдаду прима готово свакодневна извештаја безбедносних снага у провинцији Ал-Анбар у којима стоји да ИДИЛ редовно добија оружје пошиљкама из ваздуха.

Ал-замела је додао да Вашингтон подржавањем „Исламске државе“ жели створити хаос у Ираку, а и остали ирачки званичници су такође незадовољни оваквим развојем догађаја.

„На подручјима ослобођеним од ИДИЛ-а открили смо оружје произведено у САД-у, европским земљама и Израелу“, за портал Ал-Ахад је изјавио Кхалаф Тармоуз, лидер покрајинског већа Ал-Анбар.

„Америчко оружје је пронађено у ослобођеном подручју регије Ал-Бахдади, 200 км северно од Багдада, а европско и израелско оружје је откривено у Рамадију. САД доставља оружје ИДИЛ-у под изговором да у Пентагону не знају тачне положаје исламистичких милитаната и тим тврдњама покушавају искривити стварност „, рекао је Тармоуз.

У децембру су ирански државни медији тврдили да амерички војни авиони из ваздуха достављају оружје на подручја под надзором „Исламске државе“.

Infowars је тада писао: „Ирачки добровољци који се боре у Јатриби и Балади и регионима Салахудин, Ал-Анбар и Дијала у Ираку говоре континуираним ваздушним пошиљкама оружја које САД доставља ИДИЛ-у.“

У октобру је један пошиљка оружја пала у руке ИДИЛ-а у близини града Кобанија на северу Сирије.  У новембру су ирачки обавештајни извори навели да САД активно снабдева ИДИЛ оружјем.

„Ирачки обавештајни извори су поново тврдили да су амерички војни авиони бацили неколико терета војне помоћи терористима ИДИЛ-а, која им је била потребна да издрже опсаду ирачке војске, снага безбедности и народних милиција. Важно је рећи да САД увек шаље такво оружје само оним групама које сарађују са Пентагоном, што значи да САД игра важну улогу у наоружавању ИДИЛ-а „, наводи се у извештају.

У јулу су такође у Багдад пристигла бројна извештаја са терена о америчком оружју заробљеном код исламиста ИДИЛ-а, пише Infowars.

Осим борбених оклопних возила, тенкова и артиљерије које је ИДИЛ раније заробио у борбама против ирачке војске, открило се да исламистички милитанти поседују и 50 америчких артиљеријских батерија 155мм М-198 и 4000 митраљеза ПКЦ. Ово софистицирано оружје је ИДИЛ од терористичке групе претворило у војску способан да води конвенционалне ратове у Ираку и Сирији.

Међутим оптужбе које долазе из самог Комитета за националну безбедност Ирака су више него озбиљне, посебно ако је реч, како тврди Хакем Ал-Замела, доказима о достави оружја од стране Велике Британије и обарању два британска авиона од стране ирачке противаздушне одбране.

„Ирачка је војска оборила два британска авиона кој су достављала оружје терористима ИДИЛ-а у провинцији Ал-Анбар. Одбор за националну безбедност и одбрану ирачког парламента има приступ фотографијама оба оборена британска авиона који су испоручивали оружје „, изјавио је Хакем Ал-Дамела и додао“ како је ирачки парламент с тим у вези затражио званично објашњење од Лондона „.

Ал-Замела је додатно истакао како САД желе хаос у провинцији Ал-Анбар и због близине градова Карбале и Багдада не жели да ИДИЛ буде до краја поражен. Осим тога, рекао је и да је такозвана „међународни антитерористичка коалиција“ главни узрок ИДИЛ-овог опстанка у Ираку.

Он је истакао да су чланови његовог одбора у више наврата доказали да су амерички авиони терористима из ваздуха достављали напредно оружје, укључујући и оно противавионско. Влада у Багдаду је због тога основала истражну комисију које ће о том питању провести свеобухватну истрагу.

Ал-Замела је навео да је одбор прикупио податке и доказе од стране очевидаца, укључујући и ирачке војне официре и заповеднике локалних народних милиција.

„Ти ће документи бити дати истражној комисији, а онда ћемо предузети потребне мере како би заштитили ирачки ваздушни простор“, рекао је Хакем Ал-Замела.

„Међународна коалиција је само изговор за заштиту ИДИЛ-а и слања опреме и оружја тој терористичкој групи“, рекао је Jome Divan, члан Блока Ал-Садр у ирачком парламенту и додао „како колаиција никада није гађала кључне положаје ИДИЛ-а у Ираку“ .

islamisti oruzje

Заступник ирачког парламента Мајид Ал-Гхарави је изјавио да према доступним подацима може потврдити да су амерички авиони ИДИЛ снабдевали не само у провинцији Салахуддин, него иу другим деловима земље.

Додао је „како САД и међународна коалиција нису озбиљни у борби против ИДИЛ-а, јер имају такву технологију којом би ИДИЛ могли уништити у једном месецу“.

Кључно је питање зашто САД то чине?

Мајид Ал-Гхарави тврди како „САД покушава да продужи рат против ИДИЛ-а, јер се у Вашингтону надају како ће од ирачке владе добити гаранције да ће касније имати своје базе у Мосулу и провинцији Ал-Анбар“.

Један други високи ирачки званичник, Нахлу Ал-хабабам, рекао је да коалиција спроводи прецизне ваздушне ударе само у оним подручјима у којима су присутне курдске снаге Пешмерга, док у другим регионима војни удари нису толико прецизни.

Америчко министарство одбране је навело да њихови авиони бацају помоћ у оружју и војној опреми свима који се боре против терориста, али да од 28 пошиљки само једна од њих није доспела у руке курдских бораца.

Касније су видео снимке показале терористе такозване „Исламске државе“ који се на свим ратиштима користе америчким оружјем, а ирански бригадни генерал Масуд Џазајери тврди како Пентагон има све потребне обавештајне податке о распореду ИДИЛ-ових снага на терену и да је готово немогуће да им се оружје доставља „грешком“.

Обзиром да такозвана „међународни антитерористичка коалиција“ једнако делује у Ираку и у Сирији, занимљива је изјава америчког државног секретара Џона Керија, који је рекао „како ће, под изговором да се напада ИДИЛ, напад сиријске војске на умерене побуњенике бити довољан разлог за војну интервенцију Сједињених Држава у Сирији „.

Реторика Џона Керија нас враћа у лето 2013. у време претњи Обамине администрације Башару Ал-Асаду да је прешао „црвену линију“, те да следи војна кампања против Сирије, коју су срећом у Савету безбедности спречили Русија и Кина.

„Ако сиријску опозицију Ассад нападне под изговором борбе против исламиста Исламске државе, то ће бити напад који ће отворити врата америчком нападу на Асада“, рекао је Џон Кери током расправе у Одбору за спољне послове америчког Конгреса.

Према његовим речима, „председник Барак Обама се још није одлучио хоће ли САД напасти Асада, али он сматра да је то потребно како би се заштитила опозиција коју обучава Пентагон“.

Џон Кери је на крају додао и да је „добро што су САД уништиле Асадов хемијско оружје, јер би оно на крају завршило у рукама ИДИЛ-а“.

Након свега наведеног је отприлике јаснија игра Сједињених Држава на Блиском истоку и овим се објашњава како то да америчка војска са савезницима у војној кампањи која траје већ неколико месеци не успева да уништи ИДИЛ у Ираку и Сирији. Посве разумно звучи изјава ирачких званичника да Вашингтону „треба још времена“ и наставак сукоба, јер ће само тако успети да увери владу у Багдаду да им након пораза „Исламске државе“ допусти изградњу америчких војних база у Мосулу и Ал-Анбару.

С друге стране имамо Џона Керија који јасно даје до знања да је војна опција против Сирије још увек на столу, упркос чињеници да је Дамаск пристао да уништи свој целокупни хемијски арсенал.

Обарање два британска авиона која су у Ираку достављали оружје ИДИЛ-у је вест која се прећуткује, али бројни  извештаји Багдада о претходним сличним случајевима и тврдње како у Ираку поседују доказе о тој срамотној пракси само потврђују наводе пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка „како је Пентагон наоружавао ИДИЛ како би  уништио Хезболлах“, и не само то. Стога нема разлога сумњати у тврдње неколико високих званичника и чланова ирачког Одбора за безбедност и одбрану.

(Н. Бабић – altermainstreaminfo.com)