• Почетна
  • СВЕТ
  • КИНА ПРЕСТИГЛА САД ПО БРОЈУ ВОЈНИХ ПОДМОРНИЦА: „Број им расте невероватном брзином“
Прочитај ми чланак

КИНА ПРЕСТИГЛА САД ПО БРОЈУ ВОЈНИХ ПОДМОРНИЦА: „Број им расте невероватном брзином“

0

kineska podmornica
Амерички адмирал Joseph Mulloy потврдио је у говору пред Конгресом како Кина данас има више војних подморница од САД-а, што дизел, што нуклеарних.

Кина експериментише са новим географским локацијама, мисијама и новим оружјем, рекао је вицеадмирал Џозеф Мулој, заменик шефа поморских операција, пише Раша тудеј.

„Можда нису истог квалитета, али њихове подморничке снаге расту великом брзином. Сада имају више подморница за нападе него ми“, рекао је адмирал посланицима надлежног комитета.

„Производе неке прилично невероватне подморнице и заправо их распоређују на мору“, рекао је Мулој.

Кинеске поморске мисије укључују и најмање три распоређене јединице у Индијском океану, рекао је Мулој и додао да могу да пошаљу стратешке подморнице са балистичким ракетама на мисије од 95 дана.

„Не мислимо да имају нуклеарно оружје у подморницама, али видели смо да производе пројектиле и да их тестирају“, рекао је адмирал.

Америчка морнарица је известила да има 71 подморницу, док Кина, према проценама Пентагона, има 77 борбених бродова на површини, више од 60 подморница, 55 великих и средњих бродова амфибија.

Иако има највећи војни буџет на свету, Сједињене Америчке Државе опрезно гледају на улагања осталих држава. Кина улаже велике суме у нове технологије, покушавајући да своју моћ пројектује и на Пацифик.

Упркос томе што имају убедљиво највећи војни буџет, САД је тренутно (барем тако делује) у подређеном положају у односу на Кину, која се наоружава вртоглавом брзином.

Званични Вашингтон је недавно критиковао Кину због тога што наводно „користи војну надмоћ како би контолисала регион, у којем се налазе и амерички савезници попут Јапана и Јужне Кореје“.

(RT)