Прочитај ми чланак

Божо Љубић: БиХ треба да буде федерација 5 територијалних јединица

0

bih-mapa-n_2df8be1c3e94f5f2757826c276766981

Босна и Херцеговина би требало да буде федерација са пет територијалних једница, три ентитета и два дистрикта, оценио је Божо Љубић, председник Главног већа Хрватског народног сабора БиХ (ХНС), тела које координише рад хрватских странака у БиХ, а чијим деловањем доминира ХДЗ.

Љубић је, уочи седнице сабора ХНС, који би у недељу требало да дефинише смернице хрватске политике у БиХ у наредном периоду, казао да се очекује усвајање декларације чији је саставни део и предлог преустројства БиХ као државе.

– То подразумева доношење новог устава, нову рационалнију територијалну организацију БиХ која ће на исти начин стандардизовати права три њена национална идентитета – казао је он у интервјуу за сарајевски недељник „Дани“.

Појаснио је да је могући модел за то успостављање „три мултиетничке федералне јединице с етничком већином једног од три конститутивна народа у свакој“.

Уз то би БиХ требало да има и два дистрикта, при чему би један био већ постојећи у Брчком, а други би настао на подручју Сарајева као главног града државе.

Љубић је оценио да, уз постојеће устројство, БиХ не може бити одржива земља и као таква представља ризик за све, посебно у случају ширења криза на европском континенту.

– Не треба се нико заваравати, у том случају упитно је све па и ентитети, колико год се они сматрали `неупитним` – оценио је он.

Иначе, како пише Хина, највећи број хрватских политичких странака истиче да су Хрвати, који „деле“ Федерацију БиХ с Бошњацима, у неравноправној ситуацији јер су мањина, из чега опет произилази стална мајоризација.

Давање посебног територијалног статуса деловима Федерације БиХ у којима су Хрвати већина, како би им се гарантовала уставна равноправност, одлучно одбацују бошњачке странке, док председник РС подржава идеју стварања трећег, хрватског ентитета у БиХ.

(Танјуг)