Прочитај ми чланак

ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Аутизам Вашингтона је обновио опасност од нуклеарног рата

0

r-PAUL-CRAIG-ROBERTS-large570

„Форин афеарс“ је публикација елитистичког Савета за међународне односе, јата бивших и садашњих државних функционера, академика и корпоративних и директора финансијских институција који на себе гледају као на старатеље и оне који формулишу америчку спољну политику. Публикација Савета носи значај ауторитета и у њој човек не би очекивао шалу и комику, али сам, читајући чланак Александра Мотила Збогом, Путине: зашто су председникови дани одбројани од 5. фебруара, плакао од смеха.

Прво сам мислио да читам једну паметну пародију о антипутиновској пропаганди Вашингтона: апсордну изјаву за апсурдном изјавом. Било је боље него Колберт. Нисам могао да престанем да се смејем. 
Али сам, на сопствено запрепашћење, открио да те бесмислице нису пародија. Мотил, ватрени украјински националиста, професор је на Ругерс универзитету и уопште се није шалио када је написао да је Путин украо 45 милијарди долара, да Путин васкрсава совјетску империју, да Путин има војску и тенкове у Украјини и да је он започео тамошњи рат, да је Путин аутократа чији је режим „изузетно крт“ и да је подложан обарању – сваког часа и од људи које је Путин купио приходима од негдашњих високих цена нафте, или преко московске „Наранџасте револуције“, у којој би Путина збацили демонстранти које би оркестрирао Вашингтон, као у Украјини, или би му крај био после пуча његове преторијанске гарде. А ако ништа од набројаног не пошаље Путина… не каже му збогом, Северни Кавказ, Чеченија, Ингушетија, Дагестан се већ отржу контроли и услишиће жељу Вашингтона, збацујући Путина. И само пријатељски односи Запада са Украјином, Белорусијом и Казахстаном могу заштитити „остатак света од Путиновог катастрофалног наслеђа уништавања“.

Суочени са оваквим степеном незналачке глупости, у ономе што је наводно респектабилна публикација, схватамо колико је деградирала западна политичка и медијска елита. Расправљати о глупостима је бесмислено.

Оно што видимо код Мотила је најчистији израз голе пропагандистичке лажи, сличних онима што непрестано просипају Фокс њус, Шин Хенити, неоконзервативци ратни хушкачи, Бела кућа, и извршна власт и конгресни персонал дужан војном и безбедносном комплексу.

Таквих лажи је доста чак и Хенри Кисинџеру.

Као што Стивен Лендман, који бележи и коментарише све големију антируску пропаганду, искрено каже: „Рат Америке против света бесни. За човечанство је највећи изазов како да то чудовиште заустави пре него што све уништи.“

И колико је то апсурдно! Чак и морон зна, да би Русија, када би слала војску и тенкове у Украјину, послала довољно да очас заврше посао. Рат би био готов за неколико дана, ако не и за неколико сати. И као што сам Путин рече пре неколико месеци, кад би руска војска ушла у Украјину, вести не би биле о Доњецку и Луганску, већ о паду Кијева и Лавова.

Бивши амерички амбасадор у Совјетском Савезу (1987 – ’91), Џек Метлок, је на сулуде пропагандистичке нападе на Русију упозорио 11. фебруара у свом говору у Националном прес клубу. Метлок је запањен што се Русија багателише као „само регионална сила“, која би мало могла наудити моћној америчкој војсци. Ниједна земља, каже Метлок, која има нуклеарно наоружање и прецизне и мобилне интерконтиненталне балистичке ракете, није тек регионална сила. Такве грешке у прорачуну, настале због охолости, воде ка уништењу света.

Метлок је још рекао да је читава Украјина, као и Крим, вековима била део Русије и да Вашингтон и НАТО немају шта да траже у Украјини.

Метлок је истакао и прекршено обећање Русији,  да се НАТО неће ширити на Исток, и како су то и други агресивни поступци према Русији поново створили недостатак поверења између две силе, нешто на чијем је превазилажењу радио Реган, и то с успехом.

Реганова љубазност према совјетском руководству и одбијање да персонализује разлике створили су доба сарадње коју су његови наследници морони одбацили, и обновили опасност од нуклеарног рата коју су Реган и Горбачов окончали.

Спољна политика Вашингтона је, како каже Метлок, аутистична – са ослабљеном социјалном интеракцијом, неуспешном комуникацијом и репетитивним понашањем.

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Has Resurrected The Threat Of Nuclear War — Paul Craig Roberts – PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО