Прочитај ми чланак

ДРЖАВНИ ПОСАО: како доћи до директорског места?

0

javno preduzece

Београд – Шефица Кадровске комисије у Влади Зорана Михајловић каже да ће до краја године на челу свих јавних предузећа бити директори изабрани на јавном конкурсу.

Чак у 17 јавних предузећа у овом тренутку су постављени вршиоци дужности.

Зоран Дробњак, директор Путева Србије, рекордер је са скоро четворогодишњим стажом вршиоца дужности. Иако је конкурс за избор директора у овом јавном предузећу расписан још 2013. године, избор још није завршен, а Дробњак је један од кандидата.

Мада већина запослених у Србији сматра да би могла да води предузеће, поготово државно, потпредседница Владе каже да није једноставно доћи до квалитетних кадрова.

“Није лако изабрати некога ко ће водити једно јавно предузеће без обзира шта год ко мислио. Дакле, државно јавно предузеће са много проблема са свим оним што је наслеђено са потребом да се реформише није лако изабрати људе. Дакле ми смо код Железница имали прилику да комисија је изабрала све људе који сада управљају Железницом сви су се пријавили били на конкурсу за генералног директора Железнице и ми смо их тако практично и селектовали дакле први, други, трећи, уствари генерални и два извршна директора”, наводи Зорана Михајловић, шефица Кадровске комисије Владе Србије.

И економиста Горан Николић наводи да је главни проблем то што у Србији нема довољно квалитетног кадра.

“Верујем да скоро сваки човек у предузећу би желео да буде директор предузећа дакле није проблем да неко не жели, него да реално имамо мало добрих кадрова и надајмо се да ће у наредних годину дана када буду расписивани конкурси да ћемо заиста најбоље наћи да они воде фирме”, наводи Николић.

На конкурсу су до сада између осталих изабрани директори ЕПС-а и Железница. Потпредседница Владе каже да ће без обзира на проблеме ускоро већина директора престати да буду вршиоци дужности.

“Верујем да ћемо ми рецимо за годину дана моћи да причамо о Србији која готово све директоре има на конкурсу. просто је процес ја то гледам као процес није то лако извући ви то и сами знате, требале су године и године да се уопште направи закон о јавним предузећима и он је управо напррављен са обавезом да постоји конкурс и професионални надзорни одбори”, каже Михајловићева.

Према Закону о јавним предузећима, вршилац дужности може бити именован на период од највише шест месеци. Ипак, у посебним случајевима може да се деси да в.д .стање потраје још шест месеци.

(Б92)