Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈА ПУНА ЛОПОВА: Украли 20 компјутера и телевизор!

0
Фото: Ненад Ђорђевић

Фото: Фонет – Ненад Ђорђевић

Полиција обавила увиђај, поднета кривична пријава против Н. Н. лица, а запослени ће морати на полиграф, каже Јана Љубичић, генерална секретарка.

Из зграде Народне скупштине у Улици краља Милана украдено је чак 20 компјутера и један телевизор, сазнаје Курир. Тај шокантан податак откривен је током ванредног пописа пре око месец дана.

Краду шта стигну

На мети лопова у скупштинским просторијама недавно је био и Драган Шормаз из СНС, који има канцеларију у здању у Краља Милана.
– Украдена су ми два екстерна хард-диска. Случај сам пријавио полицији, али немам информацију докле се стигло са истрагом – каже он.
Како сазнајемо, у претходних месец дана било је још неколико „ситних“ пљачки. Тако су службеницима нестајале паре и мобилни телефони. Увиђај су обавиле криминалистичка полиција и полиција Старог града, а лопови још нису пронађени.

– Ствари су волшебно нестајале из Скупштине у Краља Милана, па смо одлучили да направимо ванредан попис. Шокирали смо се кад смо утврдили да у магацину недостаје чак 20 компјутера и један телевизор – каже извор Курира и додаје:

– Нико не зна на који начин је та опрема нестала. Није то игла па да може тек тако да се изнесе. Очигледно је да је у овоме учествовало више људи. Одмах су обавештени надлежни, полиција је више пута долазила и испитивала запослене.

Занимљиво је да је улаз у скупштину у Краља Милана, у којој се некада заседало, покривен камерама, али то очигледно није отежало посао лоповима.

Наша сазнања потврдила је и Јана Љубичић, генерална секретарка Народне скупштине.

– Сви запослени у службама Скупштине ће бити испитани на полиграфу. Овде је реч о крађи и одмах смо реаговали. Полицији смо поднели кривичну пријаву против Н. Н. лица. Доставили смо им све потребне податке и документацију за даљу истрагу – каже Љубичићева и додаје:

– Истовремено сам основала комисију интерне контроле, која ће поступити у складу с правилима државне службе. Надам се ће истражни органи утврдити ко је одговоран, јер је реч о највишем законодавном телу.

Председница Скупштине Маја Гојковић каже за Курир да је добила обавештење од генералне секретарке да је украдено 20 компјутера и телевизор.

– Очекујем да ће полиција што пре реаговати и пронаћи починиоце, али и одговорна лица.

Како сазнајемо, доскорашњи начелник ИТ сектора у Скупштини Зоран Милковић смењен је пре двадесетак дана с те функције, а спекулише се да је то учињено управо због скандала у вези с крађом рачунара.

Реаговања

Зоран Бабић, СНС – Ухватити лопове

Шокиран сам том вешћу! Надлежни органи морају да спроведу темељну истрагу и не сумњам да ће починиоци бити ухваћени и кажњени.

Ранији скандали у Скупштини

– 2010. посланици Г17 плус Снежани Стојановић Плавшић украден лаптоп у тоалету
– 2009. двоје службеника Скупштине неовлашћено је вршљало по рачунарима посланика, у којима су била и поверљива документа

Борислав Стефановић, ДС – Имовина нам није безбедна

То је за сваку осуду. Полиција мора што пре да утврди које то учинио. Очигледно да ни наша имовина није безбедна у тим просторијама.

Александар Југовић, СПО-ДХСС – Зачуђен сам

Чуди ме да је тако нешто могло да се деси, пошто постоји обезбеђење. Очекујем да ће крадљивци бити што пре откривени.

Ђорђе Милићевић, СПС – Да се више не понови

То је ствар за надлежне државне органе, који морају што пре да одреагују, пронађу и процесуирају починиоце, како се такве ствари никад више не би догађале.

(Курир)