• Почетна
  • СВЕТ
  • Румуни хапсе министре, посланике, судије, па чак и њихову родбину
Прочитај ми чланак

Румуни хапсе министре, посланике, судије, па чак и њихову родбину

0

rumunija-policija

БУКУРЕШТ – Чак четири оптужнице за корупцију дневно! Новије мете националне управе за борбу против корупције укључују мајку, сестру и зета садашњег премијера Виктора Понте.

Телевизијске екипе кампују испред румунске Националне управе за борбу против корупције (ДНА) у Букрешту чекајући ко ће бити следећи, пише Би-Би-Си описујући замајац који је борба против криминала добила у тој земљи.

Позната лица која излазе из зграде подсећају на дугу процесију некад високопозиционираних моћника. Бивши министри, медијски магнати, судије, тужиоци, чак и љубимица бившег председника Трајана Басескуа, Елена Удреа, звана “председниковом плавушом”, су под истрагом.

Удреа која је бивша минисатрка туризма и актуелна посланица, ухапшена је прошле недеље.

Новије мете ДНА-а укључују мајку, сестру и зета садашњег премијера Виктора Понте.

Осам година након што се придружила ЕУ-у и 13 година од оснивања ДНА, Румунија се коначно озбиљно ухватила у коштац с организованим криминалом.

“Румунија је на првом путу и треба га се држати”, рекао је прошлог месецa први потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, коментаришући извештај ЕУ-а о румунској борби против корупције.
“То јој је највећи изазов и приоритет”, нагласио је.

По уласку Румуније и Бугарске у ЕУ успостављен је верификациони механизам којим Унија надгледа реформу правосуђа и борбу против корупције у тим земљама. Коначна позитивна оцена кључна је за њихов улазак у шенгенски режим.

ДНА је само прошле године процесуирала 1.138 водећих румунских јавних фигура. Невероватан је податак да главна тужитељка Лаура Ковеси оптужује за корупцију у просеку четири особе на дан.

Многи се питају, шта се у Румунији тако променило?

“У само три године обе велике странке, Наранџасти (либерали) и Црвени (социјалдемократе) изгубиле су изборе”, каже аналитичарка Алина Мунгиу-Пипиди.

Резултат тога је да се стало на крај ономе што она зове “међустраначком мафијом” која је водила земљу, избегавала плаћање пореза, намештала тендере и поткупљивала судије и тужиоце.

Једнако важан је и карактер новог председника државе Клауса Јоханиса, каже Мунгиу-Пипиди. Он је на власт дошао као политички аутсајдер и није потписник никаквих тајних споразума између главних странака, пошасти румунске политике у задњих 25 година.

Типична осуђеница ДНА је Моника Ридзи (37), бивша министарка за омладину и спорт. Недавно је осуђена на пет година затвора због злоупотребе положаја и проневере 800.000 долара државног новца у сарадњи са компанијама с којима је била у спрези.

ДНА се ослања на рад тајне службе.

“До сада је тајна служба била јако селективна око тога кога ће пратити, прислушкивати и истраживати. Али више не”, наглашава Мунгиу-Пипиди.

 

Извор: fokus.ba