Прочитај ми чланак

Британски Телеграф: Шта се дешава на Косову – “у ћошку“ Балкана?

0

dadddddas

Лондон — Са КиМ је у последња два месеца отишло 50.000 људи, већина се упутила у Немачку, а британски Телеграф се пита шта се дешава “у ћошку“ Балкана.

Британски медиј преноси изјаву учитеља Нисрета Исмаиљија, који наводи да је из школе у којој ради до сада отишло 36 деце, а у селу Луг, недалеко од Приштине, поставља се питање даље будућности, за коју учитељ каже да може бити катастрофална.

“Ово се никада није догодило. На ивици смо“, рекао је учитељ који је усред школске године морао да споји два одељења како би имао довољан број деце на часовима.

“Најмлађа држава у Европи је добила независност 2008. године, после одлуке Тонија Блера и Била Клинтона да бомбардују Србију 1999. године. Она је најсиромашнија у региону, а готово половина становника нигде не ради“, наводи се у тексту Телеграфа, где се истиче да лоша економска ситуација није ништа ново, те да је мистерија шта се заиста догађа.

Према писању британског медија, људи са Косова одлазе због лажних дојава да ће Немачка ублажити услове за добијање азила, а те гласине шире трговци људима, али у том маниру се односе и косовски медији, текстовима у којима наводе да је време да се иде.

“Постоје мишљења да српске власти, које виде конвоје аутобуса са Косова, жмуре над чињеницом да се распада држава чију независност не желе да признају. Такође, бизнис трговцима људима из Србије цвета“, пише Телеграф.

У тексту се наводе и речи Вентона Демирија, радника на аутобуској станици у Приштини, који наводи да никада није видео да толико људи одлази, још од времена “када су Срби све протерали“.

“Ово је тужно за Косово, али за људе нема наде овде. Они одлазе јер су очајни“, рекао је Демири.

Чак и ако стигну у земље Европске уније, Албанци немају мир, пошто власти, нарочито Немачке и Аустрије, организују авионе којима се они враћају у Приштину.

Телеграф преноси и причу Роберта, 28-годишњег становника Ђаковице који је преко Мађарске стигао у Аустрију, потом у Немачку, па Француску, да би завршио у Швајцарској, одакле је враћен на Косово.

“Покушаћу поново… Овде нема ничега за мене“, наводи Роберт.

(Танјуг)