Прочитај ми чланак

КО ЈЕ ЗАПРАВО ВОЂА хрватске милитантне групе Азов у Украјини

0

ukrajina azov

Од када су хрватски велики медији почели да промовишу одлазак хрватких добровољаца у Украјину један од кључних саговорника је увек био неизоставни „борац, авантуриста, бранитељ слабих и немоћних широм света“, бивши добровољац хрватског Отаџбинског рата Гастон Бесон. Хрватски добровољци у Украјину одлазе како би се прикључили војној групи „Азов“, за коју сви светски медији не споре да је реч о једној од неонацистичких паравојних структура које су само формално под ингеренцијом украјинског Министарства унутрашњих послова.

У овом тренутку се процењује да је неколико стотина Европљана у редовима „Азова“ који учествује у борбама на истоку Украјине, а због црне боје њихових униформи их зову „мушкарцима у црном“. Страни добровољци се куну како их нико не плаћа, већ су само положили заклетву и боре се против „руске агресије“.

Дакле, Гастон Бесон је покренуо кампању преко друштвених мрежа за придруживање „Азову“, а у септембру прошле године је Јутарњи лист, који је објавио интервју с њима, у свом штампаном издању чак објавио и контакт коме се Хрвати могу јавити за одлазак у Украјину или „Ост фронт, за Хрвате увек хоризонт“, како је стајало на једном статусу на Фацебооку, који је попраћен прилично усташоидним коментарима.

Но вратимо се Бесону, страном добровољцу рата у Хрватској, који је и ове недеље био „звезда“ Јутарњег листа и недељника Глобус. У одбрани Хрватске 1991. године учествовало је 456 страних добровољаца из 35 држава. Највише из Енглеске, 139, али и из Немачке, Француске, Холандије, Италије, САД-а и Канаде, Чилеа, Аустралије, Гамбије, Зимбабвеа ….

„Међународна заједница је ћутке посматрала гранатирање хрватских градова, а они – ти страни добровољци – гледали су све на ТВ екранима, протествовали на улицама својих градова и скупљали хуманитарну помоћ. Страни драговољци били су на свим хрватским бојиштима“, изјавио је Гастон Бесон, Француз који је у Винковцима заједно с осталима основао „Удружење страних добровољаца Отаџбинског рата“ (УСДДР).

Неколицина тих страних добровољаца је остала у Хрватској, овде су скрасили и засновали породице.

Један од њих је и споменути Француз Гастон Бесон. Данас је он члан Десног сектора, отворено нацистичке украјинске странке. Придружио се и „Азову“, а том се чињеницом хвали, па на пример, на његовом Фацебоок профилу можете видјети прегршт фотографија, видеа и других садржаја који експлицитно говоре о њему самом, његовим склоностима и политичком мишљењу.

Упркос свему, хрватски медији га описују као јунака, славе његов ратни пут, али и његову „хрватску љубавну серију“ (24сата-Спасио је 1991. као цурицу, а заљубили су се 17 година послије).

На страну ратна „херојства“ и приче које су сценарио за турске серије, за коју Немац Мицхаел Хомеистер за Izadar.hr изјављује, „био сам присутан када је Енглез Steve (такође добровољац Отаџбинског рата) прозвао Бесона ради те наводне љубавне приче, а Бесон у мојом присуству признао да је та љубавна прича измишљена“, постоји нешто што хрватски медији таје. Можда је хрватска јавност приметила да око експонента, назовимо га тако, „Уреда за мобилизацију војне групе „Азов“ у Хрватској“ нема његових сабораца, што прилично чуди за људе који су заједно провели 4 године на ратишту.

Наиме, 2011. године су се саборци Гастона Бесона, те остали чланови из „ Удружење страних добровољаца Отаџбинског рата “, побунили против дотичног. Оптужбе против Бесона не стају на тој наводно лажној љубавној причи, која чак и није важна, већ се оптужује и да се незаконито материјално окористио од рада удружења које је основао.

„Страни добровољци су се ових дана (2011.) побунили против Гастона Бесона, који је обављао дужност председника Удружење страних добровољаца Отаџбинског рата. Сматрали смо да је отишао предалеко и да је тиме штетио угледу свих страних добровољаца Отаџбинског рата.“ Да Хомеистер говори истину сведочи и чињеница да је тај Енглез, који је вршио функцију потпредседника Удружења, то написао и пре неколико дана на Фацебоок страници УСДДР-а, те након што је извређан одмах је и цензурисан.

Да с Бесоном није све на „чисто“ потврдио нам је и његов бивши пословни партнер, Стипе Јерковић: „Када сам дошао код Гастона на Тајланду пред његову вилу остао сам затечен колико је имао. Имао је слуге, дадиље и огромно имање, а ја сам га питао одакле му, а он је одговорио: „Захваљујући Хрватској“.

То је било крајем деведесетих. А с обзиром да је карактер никакав, жена Тајлађанка га је избацила и он је дошао у Хрватску. А исто ми је причао да је инвалид, тачније да је имао колено, јер је имао саобраћајну незгоду у којој је смртно страдао мушкарац под именом Тики.“ Да се ова прича тако и догодила препричао нам је и један Француз, такође бивши пословни партнер Бесона и страни добровољац (подаци познати редакцији портала Izadar.hr).

Rodney Morgan, 30. октобра 2011. на Facebook-у пише да је Удружење добило 4000 куна од градоначелника Вуковара. Али на питање Michael Homeistera није знао рећи шта се урадило с тим новцем. Очито превише питања Хомеистера је резултовало и његовим избацивањем из Удружења. На сав немар, диктаторско владање удружењем и неправилности као и неспровођење Статута први су упозоравали Холанђанин Раyмонд ван дер Линден и Француз ( идентитет познат редакцији).

Ван дер Линден је задовољан, иако разочаран, што се ситуација развила управо онако како је он предвидио да ће бити, те изјавио: „упозоравао сам од првог дана на катастрофалан и уништавајући рад Гастона Бесона.

Његови иступи у медијима, пре свега српским, су равни идиотизму“. Пре свега ово се односи на наслов једних српских новина који је гласио: „Француз који је убијао за Хрвате“. 

„Строго се ограђујем од изјава Бесона овог типа“, наставља Ван дер Линден.

Ми смо дошли ту како би дали допринос хрватској слободи. Борили смо се јер нам је тако налагала наша савест. Страни добровољци не траже брда и долине. Тражимо само да нам се призна место у историји стварања Хрватске. И томе је требало служити удружење, а не Бесоновој самопромоцији. Удружење се на крају састојало од „Гастоноваца“ и цензуре. И зато ми који смо отишли из УСДДР-а покушавамо сада организовати Удружење независних страних добровољаца и тако показати Хрватима да смо ми часни људи који су служили овом народу у најтежим тренутцима, без жеље за медијским простором.“

Raymond Van der Linden је иначе најпознатији страни добровољац са часничким чином, тешко рањаван три пута, те је преживео клиничку смрт. Хрватски је држављанин и ожењен Хрватицом и добровољком Отаџбинског рата Тањом Ван дер Линден. Уз то је познат хрватској јавности као особа која трага за истином у контроверзном смакнућу холандијског добровољца Јохана Тилдера из 1994.године.“ (цитат завршен) (Извор: Ван дер Линден: први сам упозоравао на лажи Гастона Бесона)

Дакле, сада је тај хрватски држављанин, који је заслужио пензију и пристојан живот у једном граду на хрватској обали постао „човек који излуђује Владимира Путина“, бесмислица која њему као особи жељној медијске помпе сигурно годи, у Хрватској води интернетску мобилизацију за учествовање у борбама на истоку Украјине и то не у регуларним оружаним снагама, него у самосталним војним групама које су прво силом наметнуле „свог“ министра унутрашњих послова у Кијеву, а онда се формално ставиле под то исто заповедништво којим управљају.

Последње вести које стижу с ратишта у Украјини, а које је лако проверити на Facebook страници заповедника „Донбаса“ Семона Семенченка или „Великог вође“ Десног сектора Димтрија Јароша говоре да ће Десни сектор основати своје паралелно војно заповедништво, које неће полагати рачуне Министарству одбране у Кијеву.

„Позивамо вас да се придружите групи „Азов“. Нема плата. Ми смо спремни да вам изађемо у сусрет у Кијеву. Од вас нам требају информације о твојој породици, као и социјалној ситуацији. Јавите нам ако сте спремни учествовати у самим биткама или желите тренирати младе војнике. По доласку у Кијев ћете добити контакт број наших запослених с енглеског говорног подручја. Спавање, јело и тако даље – у нашој бази у југо-источној Украјини“, наводи Бесон у једнм од својих мобилизацијских позива.

Гастон је иначе родом из Мексика, служио је у француским командосима и специјалним снагама у југоисточној Азији. Учествовао је у ратовима у Лаосу, Бурми, Суринаму, а године 1991., долази у Хрватску, а потом одлази и у Босну.

„Људи долазе из разних земаља. Финска, Норвешка, Шведска, Енглеска, Француска, Италија … Ми не желимо фанатике и екстремисте.Потребни су људи с војним искуством, професионалци. Ми нисмо за НАТО нити за Европску унију, ми нисмо заинтересовани за политику. Сваки дан примим око 15 писама од оних који желе доћи у Украјини и борити се. Сви ми разумемо да је рат и сваки дан можете бити повређени или убијени“,рекао је Гастон Бесон и додаје како „њих“ не занима политика.

Овакве мајсторе прљавог посла америчка администрација привлачи на све вруће тачке – од Авганистана, Ирака, Либије, Сирије, па сада све до Украјине.

Но наш сународник, „романтични ратник и авантуриста“, борави на сигурном са својом породицом. Могуће је и да је уморан од силних ратова и покоља, али се упитајмо, ко ће дочекати хрватске добровољце који се живи врате из Украјине? Хоће ли се ико запитати какве су „вештине“ тамо савладали, обзиром на идеолошки миље којем припадају, шта ће с тим новим „знањима“ чинити у Хрватској.

Коначно, познато је да се источно од Мариупоља, гдје су стационирани хрватски драговољци, воде тешке борбе и призори који се могу наћи на интернету су дословно апокаплиптични, међутим, у Хрватској се нико није запитао хоће ли се преживелим добровољцима на повратку пружи психосоцијална помоћ, те хоће ли иједан од њих, осим сигурносне провере, проћи кроз процедуру какву пролазе припадници било које редовне војске која се враћа из сукоба?

Дакле, одлично одрађен посао од стране Бесона, који је у годину дана дао више интервјуа него хрватски премијер или председник заједно, хрватским добровољцима војне групе „Азов“ је пружио задовољство да учествују у борбама „тамо где и њихови дедови“, а Хрватској проблем с којим нико не зна како да се носи.

(Alter main stream info)