• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • ГРЧКА БИ МОГЛА ДА ,,Зарази“ ДРУГЕ: САД уцењује Атину да постигне споразум са ММФ
Прочитај ми чланак

ГРЧКА БИ МОГЛА ДА ,,Зарази“ ДРУГЕ: САД уцењује Атину да постигне споразум са ММФ

0

zastave grcka

Аустријски канцелар Вернер Фајман позвао је власти у Атини да од својих кредитора затраже продужетак програма привредног опоравка. 

„Залажем се за то да Европска унија направи гест према Грцима, али је на Грчкој да упути захтев (за продужавање прогама)“, рекао је Фајман, помињући ризик од „заразе“ у случају да Грчка изађе из зоне евра.

Аустријски канцелар, који је 9. фебруара разговарао с новим грчким премијером Алексисом Ципрасом, рекао је да Грчка не би требало да ризикује и изађе из зоне евра, јер би онда могла да „зарази и друге земље“.

Европски кредитори поставили су Грчкој ултиматум да мора до петка да прихвати кључни услов разговора о помоћи, односно затражи продужетак међународног програма који истиче 28. фебруара, пре него што уопште буде могло да дође до даљих преговора о будућем финансирању и економском курсу земље.

Кредитори су предложили да пакет помоћи Грчкој буде продужен за још четири месеца, док Атина жели да се потпуно промене услови садашњег програма и ублаже мере штедње.

Уколико не прихвати ултиматум европских кредитора, Грчка ће бити препуштена да се сама носи са својим дугом, што јој, како оцењују многи финансијски стручњаци, неће оставити много избора осим да напусти зону евра.

САД уцењује Атину да постигне споразум са ММФ

Сједињене Америчке Државе запретиле су данас Грчкој да постигне споразум са Европом и Међународним монетарним фондом у вези са финансијском помоћи, упозоравајући да ће се у супротном земља суочити са невољама.

Ова порука изречена је током телефонског разговора америчког министра финансија Џека Луа и грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса.

– Лу је апеловао да Грчка нађе конструктиван пут напред у односима са Европом и ММФ-ом у вези са дуговањима – рекао је неименовани званичник америчког Министарства финансија.

(СРБИН.ИНФО)